ΙΟΒΕ: Το 2016 η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη από το 2015

Η ύφεση το 2015 εκτιμάται ότι ήταν γύρω στο 0,5%, μικρότερη απ’ όσο προβλεπόταν, όταν η οικονομία μπήκε στη φάση των capital controls. Ωστόσο, οι επενδύσεις παραμένουν «αδύναμο σημείο» και θα διατηρήσουν τη χώρα σε ύφεση και το 2016, όπως εκτιμά το ΙΟΒΕ.

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά περίπου 0,5% πέρυσι, ποσοστό μικρότερο έναντι της προηγούμενης εκτίμησης, ενώ η χώρα πιθανότατα θα παραμείνει σε ύφεση και φέτος, αν δεν υπάρξει μεγάλη αύξηση των επενδύσεων, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η ύφεση το 2015 εκτιμάται γύρω θα είναι μικρότερη απ’ όση ήταν η εκτίμηση όταν η οικονομία μπήκε στη φάση των capital controls.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η προηγούμενη πρόβλεψη του Ιδρύματος έκανε λόγο για ύφεση 1,5-2% το 2015!

Η ηπιότερη συρρίκνωση πέρυσι αποδίδεται στον ισχυρό τουρισμό, στο φθηνότερο κόστος ενέργειας και στην αποδυνάμωση του ευρώ, που βοήθησαν στο ισοζύγιο πληρωμών.

Ωστόσο, οι επενδύσεις παραμένουν το «αδύναμο σημείο», που θα διατηρήσει τη χώρα σε ύφεση και φέτος. Μάλιστα, το ΙΟΒΕ εκτιμά πως η ύφεση το 2016 θα είναι κάπως μεγαλύτερη από αυτήν του 2015. Πάντως, στελέχη του υπουργείου Οικονομίας έκαναν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 1,5% για φέτος.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here