Ιερώνυμος: Χρεοκοπία του πολιτισμένου Ευρωπαίου τα τείχη στα σύνορα

Συμβολική επίσκεψη στους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, πραγματοποίησε το μεσημέρι της Κυριακής ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος μίλησε για την πνευματική χρεοκοπία της Ευρώπης όσον αφορά το προσφυγικό.

Σε δηλώσεις του ο κ.κ. Ιερώνυμος έστειλε μήνυμα στους ηγέτες της Ευρώπης, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η χώρα μας, έναν χρόνο πριν έφτασε στο χείλος της οικονομικής χρεοκοπίας. Τον τελευταίο καιρό, όμως, η Ελλάδα, βιώνει μία χειρότερη χρεοκοπία. Την χρεοκοπία του ευρωπαϊκού πνεύματος. Γιατί χειρότερη από την οικονομική είναι η απόλυτη χρεοκοπία της ανθρωπιάς, των αρχών της Ευρώπης, της αλληλεγγύης απέναντι στον πρόσφυγα που υποφέρει. Είναι χρεοκοπία του πολιτισμένου ευρωπαίου, να υψώνει τείχη στα σύνορά του. Να αφήνει γυναίκες και παιδιά αβοήθητα να σβήνουν, περπατώντας τον δρόμο της προσφυγιάς. Είναι προδοσία του χριστιανικού πνεύματος η σημερινή στάση ορισμένων Ευρωπαίων.

» Λύσεις υπάρχουν αρκεί να θέλουμε να τις δούμε. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει τις αρχές της γιατί αλλιώς δεν θα είναι η Ευρώπη που ξέρουμε αλλά η Ευρώπη έτσι όπως κατάντησε. Η Ευρώπη της εκμετάλλευσης.»

Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε συγκλονιστική την αλληλεγγύη που επιδεικνύει ο ελληνικός λαός στους «εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έκαναν πέρασμα την καθημαγμένη από την οικονομική κρίση μικρή μας χώρα στο μακρύ και δύσκολο ταξίδι τους από τον πόλεμο στην ειρήνη» και απηύθυνε έκκληση στους ευρωπαίους πολίτες λέγοντας:

«Δείξτε την ανθρωπιά σας, μην υψώνετε τείχη στα σύνορά σας. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εικόνες Χριστού. Θυμηθείτε τους πατεράδες και τις μανάδες σας που, στην πρόσφατη ιστορία αυτής της ηπείρου, αναζήτησαν καταφύγιο για να γλιτώσουν από τη λαίλαπα του πολέμου», ενώ απευθυνόμενος στους ηγέτες της Ευρώπης συμπλήρωσε χαρακτηριστικά:

«Για την Ευρώπη η χειρότερη χρεοκοπία θα είναι η πνευματική και ηθική της χρεοκοπία», κατέληξε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here