Ιερώνυμος, Βαρθολομαίος, Φραγκίσκος και Τσίπρας στη Λέσβο για το προσφυγικό

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΧΡ. ΜΠΟΝΗΣ)

Κοινή επίσκεψη, μεγάλης ιστορικής και συμβολικής σημασίας πραγματοποιούν το Σάββατο στη Λέσβο, ο ηγέτης της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μαζί με τον επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκο.

Στο νησί θα φτάσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ώστε να συμπράξει και αυτός στον τελικό σκοπό του κοινού αυτού ταξιδιού που είναι η διεθνής ευαισθητοποίηση για το προσφυγικό.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος έφτασε σήμερα το πρωί στη Μυτιλήνη, δήλωσε πως «το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα μόνο των Ελλήνων, αλλά της Ευρώπης και όλου του κόσμου».

Έχουν ήδη προγραμματιστεί συναντήσεις του Αρχιεπισκόπου με τους τοπικούς μητροπολίτες του νησιού, ενώ το απόγευμα ο κ. Ιερώνυμος θα μεταβεί στην Καλλονή όπου  θα τελέσει τρισάγιο στον τάφο  «παπα Στρατή» που πέθανε πρόσφατα. Ο παπα Στρατής είχε ιδρύσει την ΜΚΟ Αγκαλιά  και ήταν εμβληματική μορφή για ντόπιους και πρόσφυγες, δίνοντάς τους δύναμη και βοήθεια.

Μάλιστα στην Καλλονή έχει ιδρυθεί το κοινωνικό παντοπωλείο «Αποστολή του παπά Στρατή» του οποίου τα εγκαίνια θα γίνουν σήμερα από τον Ιερώνυμο. Ο Αρχιεπίσκοπς θα επισκεφθεί επίσης την Αγιάσο  και το ναό της Παναγίας  όπου ο ίδιος θα χοροστατήσει στην Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος φτάνει στη Μυτιλήνη στις 8 το βράδυ. Στο αεροδρόμιο θα τον υποδεχθεί ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος.

Ο πάπας Φραγκίσκος θα φτάσει στο νησί αύριο το πρωί όπου θα τον υποδεχτούν ο Αρχιεπίσκοπος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πρωθυπουργός.

Πηγές αναφέρουν ότι λίγο πριν το ταξίδι του ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφτηκε την εκκλησία Santa Maria Maggiore για να προσευχηθεί για την επιτυχία του ταξιδιού του στην Λέσβο, όπου μάλιστα προσέφερε άσπρα  και γαλάζια τριαντάφυλλα (τα χρώματα της ελληνικής σημαίας) στην εικόνα της Παρθένου Salus populi romani, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Βατικανού.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι ηγέτες της Χριστιανοσύνης θα χαιρετήσουν έναν προς έναν 500 από τους περίπου 3.000 πρόσφυγες που διαμένουν στο hotspot της Μόρια.

Επιχείρηση «φρούριο»

Για την ασφάλεια της ιστορικής αυτής επίσκεψης,  το λιμάνι της Λέσβου έχει ήδη μετατραπεί σε «φρούριο» για την επικείμενη άφιξη του πάπα Φραγκίσκου ενώ σήμερα φτάνουν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα  και ειδικό κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας με πλήρη εξοπλισμό. Ταυτόχρονα  η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα αποκλειστούν όλοι οι δρόμοι πέριξ του λιμανιού και του hotspot στη Μόρια, όπου θα κινηθούν οι ιεράρχες, υπό τον φόβο διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, κάτοικοι του νησιού αναμένεται να διαμαρτηρηθούν  για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here