Σκοταδισμός Ιερώνυμου: Ξεπερασμένος ο χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας-Πίσω ολοταχώς σε εποχές Χριστόδουλου

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΧΡ. ΜΠΟΝΗΣ)

Με διχαστικό λόγο και αντιλήψεις που παραπέμπουν ευθέως στο μακρινό μαύρο παρελθόν των ημερών του Χριστόδουλου, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, επανέφερε στο προσκήνιο την πιο αντιδραστική μορφή της Εκκλησίας. Οχι μόνο τάχθηκε κατά του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας, αποκαλώντας την ξεπερασμένη κοσμοθεωρία, αλλά με την ομιλία του στην Ιεραρχία, επιτέθηκε ευθέως κατά της κυβέρνησης, απειλώντας την χωρίς περιστροφές και προκαλώντας την, αν νομίζει ότι έχει το λαό μαζί της, να προχωρήσει στο χωρισμό, τηρώντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει!

Η στάση του κ. Ιερώνυμου προκαλεί πολλά ερωτηματικά καθώς όπως ο ίδιος ανέφερε στην Ιεραρχία, δανείσθηκε φράσεις και θέσεις του μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, που είναι γνωστός για τον φανατισμό του σε διάφορα ζητήματα.

Η διαμάχη για το περιεχόμενο του μαθήματος των θρησκευτικών, δεν δικαιολογεί την στάση ρήξης που υιοθετεί ο αρχιεπίσκοπος, δείχνοντας έτσι ότι αποδέχεται απαράδεκτες συμπεριφορές τύπου Αμβρόσιου.

Είναι κρίμα για την Εκκλησία, να ζητεί, τόσα χρόνια μετά τον Χριστόδουλο, ολική επαναφορά και ανάμιξη στη πολιτική ζωή, διεκδικώντας ρόλους που δεν της ανήκουν. ¨οπως ότι θα είναι παρούσα στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, πιέζοντας προφανώς για να μην αλλάξει η διατύπωση του.

Το μόνο που μας μένει να δούμε είναι και συλληλητήρια τύπου Χριστόδουλου στις πλατείες…

Τι είπε στην πολυσέλιδη εισήγησή του ο κ. Ιερώνυμος:

«Τα κόμματα της Αριστεράς με τη γνωστή φιλοσοφικο-κοινωνική βιοκοσμοθεωρία του κομμουνιστικού κοσμοειδώλου, όπως γνώρισε τον χωρισμό αυτό ο καταρρεύσας υπαρκτός σοσιαλισμός στο ανατολικό μπλοκ, που στην ουσία ήταν ο διωγμός της θρησκευτικής πίστεως, ελαύνονται από αποτυχημένα αθεϊστικά ιδεολογήματα και συναντώνται με τα υπόλοιπα κόμματα του νεοφιλελεύθερου χώρου κάτω από τις ντιρεκτίβες της νέας εποχής και της νέας τάξεως. Μιλούν γα χωρισμό εκκλησίας και Κράτους επικαλούμενοι δήθεν προοδευτικά συνθήματα. Οι αντιλήψεις, όμως, περί χωρισμού είναι του περασμένου αιώνα που γεννήθηκαν κάτω από μισαλλόδοξο αντιθρησκευτικό και αντικληρικαλιστικό λαϊκιστικό πνεύμα που δεν συμβιβάζεται με τις σημερινές πολιτειακές και θρησκευτικές αντιλήψεις» είπε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δανειζόμενος, όπως σημείωσε, «τις σκέψεις του αγαπητού αδελφού, σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, κατά τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας.

«Οι προσωπική μου άποψη» προσέθεσε «είναι ότι η Πολιτεία ούτε θέλει αλλά ούτε μπορεί, πράγματι, να χωριστεί από την Εκκλησία με όρους κοινωνίας, όπως δεν μπορεί να χωρισθεί από οποιαδήποτε ‘γνωστή θρησκεία’. Η Πολιτεία, εάν το θελήσει, και έχει τη συγκατάθεση αυτού του λαού ας το επιχειρήσει τηρώντας, βεβαίως, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Εκκλησίας και τις σχετικές συμβάσεις».

Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε σε όλο το πλέγμα των σχέσεων εκκλησίας και κράτους από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι και σήμερα, δήλωσε ότι η Εκκλησία θα είναι παρούσα στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και του μαθήματος των Θρησκευτικών, για το οποίο ζήτησε διάλογο, και προέβαλε το γερμανικό πρότυπο για όλο το πλέγμα διδασκαλίας του μαθήματος θρησκευτικών.

«Ο δημόσιος λόγος το τελευταίο διάστημα έχει βομβαρδιστεί με μία ανεξήγητη φλυαρία, πολυλογία, λόγια, λόγια. Η Εκκλησία δεν διανοείται να απευθυνθεί στα παιδιά της με ιδεοληψίες με αγκυλώσεις, με σύνδρομα μειονεξίας, με απωθημένα από το παρελθόν ή με φαντασιακή ενατένιση του μέλλοντος» είπε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη διάρκεια της προσφώνησης του, καλωσορίζοντας τα μέλη της Ιεραρχίας στην ετήσια σύνοδό τους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here