Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας: ΣΟΣ για λοιμώδη νοσήματα στους καταυλισμούς

Καμπανάκι κινδύνου, κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους τόσο για τους ίδιους όσο και για τη Δημόσια υγεία .

Με ανακοίνωσή του, ο ΙΣΑ προειδοποιεί για τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμωδών νοσημάτων όπως η ελονοσία και ο Δάγκειος πυρετός, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Μάλιστα,  υποστηρίζει ότι ο χθεσινός θάνατος της 17χρονης προσφυγοπούλας καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του, ο ΙΣΑ » ο θάνατος της 17χρονης στον καταυλισμό του Ελληνικού ανάδειξε τα κρίσιμα ζητήματα Δημόσιας υγείας που ανακύπτουν λόγω της ανεπαρκέστατης διαχείρισης των υγειονομικών ζητημάτων που προκύπτουν από την προσφυγική κρίση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας».

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει ότι τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των προσφύγων και των μεταναστών και ειδικά των ευπαθή ομάδων (παιδιά, ηλικιωμένοι, χρόνιοι πάσχοντες) από τις κακές συνθήκες υγιεινής στους χώρους φιλοξενίας και την έκθεσή τους στις καιρικές συνθήκες. Eιδικά στους καταυλισμούς στον Πειραιά, το Ελληνικό και την Ειδομένη, η κατάσταση είναι απαράδεκτη.

Με την αναμενόμενη άνοδο της θερμοκρασίας, αναφέρει μάλιστα ο ΙΣΑ θα αυξηθεί δραματικά ο κίνδυνος εμφάνισης λοιμωδών νόσων οι οποίες μπορεί να μεταδοθούν και στον τοπικό πληθυσμό. Επίσης υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν έχουν δρομολογηθεί στις περιοχές υψηλού κινδύνου , οι διαδικασίες για να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί εναντίον των κουνουπιών με αποτέλεσμα η χώρα να αντιμετωπίζει το κίνδυνο έξαρσης λοιμωδών νοσημάτων, όπως η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου, Δάγκειος πυρετός , κ.τ.λ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here