Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός 6,9 Ρίχτερ στη Φουκουσίμα-Συναγερμός για τσουνάμι

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,3 βαθμών χτύπησε τη βόρεια Ιαπωνία με επίκεντρο στα ανοιχτά των ακτών της Φουκουσίμα σε εστιακό βάθος μόλις δέκα χιλιομέτρων. Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για τον κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι ύψους έως και τριών μέτρων στις ΒΑ ακτές της Ιαπωνίας στη πλευρά του Ειρηνικού. Οι κάτοικοι της περιφέρειας της Φουκουσίμα κλήθηκαν να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή.

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι το Τόκιο.

Δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής πληροφορίες για υλικές ζημιές ή θύματα, ενώ δεν έχουν παρατηρηθεί ανωμαλίες στις,ούτως η άλλως εκτός λειτουργίας, πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Φουκουσίμα και το Μιγιάγκι, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας εξέδωσε προειδοποίηση για τον κίνδυνο σεισμικά κύματα ύψους τριών μέτρων να πλήξουν κατά τόπους τις βόρειες ακτές της χώρας. Τσουνάμι ύψους 60 εκατοστών καταγράφηκε στο Ιγουάκι, σε απόσταση 67 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού.

Στο Ιγουάκι επίσης εκδηλώθηκε φωτιά που κατασβέστηκε σε πετρελαϊκές εγκασταστάσεις.

Οι θαλάσσιες και οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στην ανατολική Ιαπωνία διακόπηκαν. Τηλεοπτικά πλάνα κατέγραψαν πλοία να απομακρύνονται από τα λιμάνια της Φουκουσίμα.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 5.59 το πρωί της Τρίτης τοπική ώρα (22.59 το βράδυ της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) και ήταν μεγέθους 7,3 βαθμών, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η αρχική μέτρηση της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας USGS ήταν 7,3 βαθμοί, αλλά εν συνεχεία το μέγεθος υποβαθμίστηκε σε 6,9 βαθμούς.

Ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών στην ίδια περιοχή.


O χάρτης πρόγνωσης τσουνάμι της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Το κόκκινο σημαίνει κύματα ύψους 1-3 μέτρων. Το κίτρινο 0,2 -1 μέτρο.

Ο σεισμός των 9 βαθμών που χτύπησε την Φουκουσίμα την 11η Μαρτίου του 2011 ήταν ο ισχυρότερος στην ιστορία της Ιαπωνίας και προκάλεσε τον μεγαλύτερο πυρηνικό εφιάλτη παγκοσμίως μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ.

Όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις κατά μήκος των ανατολικών ακτών για τις οποίες εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι έχουν κλείσει μετά την καταστροφή στον αντιδραστήρα Νταϊτσί της Tepco στην Φουκουσίμα. Μόνο δύο αντιδραστήρες βρίσκονται σε λειτουργία στην Ιαπωνία, αμφότερες στα βορειοδυτικά της χώρας. Ακόμη και όταν είναι ανενεργές οι πυρηνικές εγκαταστάσεις πρέπει να έχουν σε λειτουργία συστήμα ψύξης για να κρατήσουν χαμηλά τη θερμοκρασία των πυρηνικών καυσίμων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here