Θ. Αναστασιάδης, προκλητικός: Γιατί με καλέσατε, δεν ξέρω τίποτα(upd)

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Δεν ξέρω τίποτα, δεν έχω συναντηθεί με τραπεζίτες, εγώ είμαι δημοσιογράφος και απορώ που με καλέσατε ως μάρτυρα», Αυτά είπε ξεκινώντας με αρκετή δόση προκλητικότητας, την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, ο εκδότης του Πρώτου Θέματος,  Θ. Αναστασιάδης.

Ο Θέμος Αναστασιάδης, συνεχίζοντας εξίσου προκλητικά, είπε ότι θα δώσει θρησκευτικό όρκο διότι «υφίσταται διώξεις η Εκκλησία» ενώ επέμεινε ότι δεν υπάρχει εξήγηση για το ότι «είναι ο μόνος δημοσιογράφος» που βρίσκεται στην εξεταστική(σσ. δεν είναι ο μόνος, έχους κληθεί κι  άλλοι όπως οι κ. Κουτράκης, Στούμπος κ.α).

«Οι λόγοι που οδήγησαν στην κλήση είναι η θέση του ως προέδρου και μετόχου (σ.σ.: κατέχει το 44% άρα δεν είναι μικρομέτοχος όπως είπε) στο Πρώτο Θέμα αλλά και η δημοσιογραφική ιδιότητα που μπορεί να  δίνει δυνατότητα για ευρύτερες πληροφορίες, τόνισε ξανά ο Σ. Φάμελλος. ο

Μάλιστα, ανέφερε ότι είναι πρωτοφανές να ρωτάνε οι πολιτικοί έναν «ενεργό δημοσιογράφο», όπως αυτοχαρακτηρίστηκε ο ίδιος, «απορώντας» για την πρόσφατη αναφορά του Αλ. Τσίπρα στην κλήση του Θ. Αναστασιάδη στην εξεταστική. «Αναρωτήθηκε» γιατί ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε αυτόν αποκλειστικά και αν η παρέμβαση του θα επηρεάσει τους βουλευτές.

Δήλωσε (ψευδώς) ότι το Πρώτο Θέμα έχει στείλει τα στοιχεία αναλυτικά ενώ μίλησε για «μπούλινγκ» στους μάρτυρες και προσβολή της προσωπικότητάς τους από βουλευτές της επιτροπής. «Δεν δικάζομαι ως Θέμος Αναστασιάδης αλλά ως Πρώτο Θέμα και αν κάποιοι βγουν εκτός ορίων θα πρέπει να ξέρω τι πρέπει να κάνω, αν δηλαδή δεχτώ μπούλινγκ», σχολίασε με το γνωστό του ύφος ο μάρτυρας. Μάλιστα, αναφέρθηκε εκ νέου στον Αλ. Τσίπρα λέγοντας ότι αυτός «είναι ο μόνος πολιτικός που έχει επισκεφτεί την εφημερίδα του» και δείχνοντας σχετική φωτογραφία από το 2013 και, υποτίθεται, αποδεικνύοντας ότι το Πρώτο Θέμα δεν παίζει πολιτικά παιχνίδια και «δεν μιλάει με κανέναν πολιτικό».

«Όλα τα δάνεια των εταιριών του ομίλου είναι απολύτως νόμιμα, διαφανή και εξασφαλισμένα, καλύπτονται από ενεχυριάσεις και εγγυήσεις και είναι εξυπηρετούμενα από την αρχή μέχρι σήμερα και διαβεβαιώ θα καλύπτονται και μέχρι τέλους», δήλωσε.

 

Ο Θ. Αναστασιάδης, σήκωσε τα λάβαρα κατά της διαπλοκής («ήμουν ο πρώτος στην Ελλάδα που έδωσε αγώνα εναντίον της») αλλά απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππα για τα δάνεια και την επένδυση που έκανε ο Θ. Αναστασιάδης.

«Ξεκινήσαμε με πολύ λίγα χρήματα, δε νομίζω ότι πήραμε δάνειο, πήγμα πολύ καλά και γι αυτό είχαμε ρευστότητα», η διατύπωση του Αναστασιάδη μετά την επιμονή του Σπ. Λάππα. «Δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο στην αγορά μετοχών του Πρώτου Θέματος από αναπτυξιακή εταιρεία, το 2007», ανέφερε χωρίς όμως να απαντήσει επί της ουσίας (αναλυτικά παρακάτω). Να σημειωθεί ότι από το 2007 έχει δώσει μόνο 1 εκατ. ευρώ γι αυτό το δάνειο.

Για τα μαύρα χρήματα έχω αθωωθεί 

Έχει αθωωθεί με βούλευμα για τις κατηγορίες περί μαύρου χρήματος, ανέφερε επίσης ο Θ. Αναστασιάδης που «έχει ταχτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες του με το δημόσιο». Σαν… μυρμηγκάκι φαίνεται ότι μάζεψε τα υψηλά χρηματικά ποσά καθώς, οι τεράστιες καταθέσεις του, όπως απάντησε στην Αν. Καββαδία, οφείλονται στη δημοσιογραφική του επιτυχία και τις θέσεις που κατείχε σε εφημερίδες και τηλεόραση.

Όλοι οι συνάδελφοι που έχουν περάσει από θέσεις αρχισυντακτών δεν έχουν ανάλογα ποσά στην τράπεζα», το σχόλιο της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Θ. Αναστασιάδης απέρριψε τη δημοσιογραφία των εκβιασμών και των «ροζ μεθοδεύσεων». Ανέφερε, με δόση αυτοσαρκασμού θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι τα ανυπόγραφα σχόλια στο Πρώτο Θέμα, γίνονται «χάριν αστεϊσμού».

Η… δωρεά της Alpha Bank

Όπως ανέφερε ο Γ. Παπαηλιού, στον φάκελο του Πρώτου Θέματος στα έγγραφα που έχει στείλει η Alpha Bank στην Εξεταστική Επιτροπή, βρέθηκε μία υποσχετική επιστολη με ημερομηνία 29/9/2009, με την οποία η εταιρία Πρώτο Θέμα, αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξοφλεί το ποσό χορηγήσεως από την τράπεζα χωρίς να αναφέρονται προθεσμίες (!), μια πρακτική που μοιάζει περισσότερο με δωρεά. «Η προσωπική εγγύηση είναι η ισχυρότερη εγγύηση όλων, ακίνητα δεν έχω αλλά η οικονομική μου κατάσταση είναι συμπαθητική», σχολίασε ο Θ. Αναστασιάδης.

Παρ’ όλα αυτά, ο Θ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι υπάρχει διακριτική στάση, ιδιαίτερα πιεστική εναντίον τους, από την πλευρά των τραπεζών, που την αποδίδει σε πολιτικούς λόγους, ενώ επιτέθηκε στον πρώην συνέταιρό του, κ. Μπόμπολα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν έχουμε μπουλντόζες, είμαστε εφημερίδα, αν το θέλαμε, θα είχαμε μικρά καράβια και μπουλντόζες, να παίρνουμε μικρά έργα ανά την περιφέρεια». Συνέχισε την επίθεσή του στο πρόσωπο του κ. Μπόμπολα, καλώντας τα μέλη της Επιτροπής να εξετάσει “ποιο από τα μέσα αυτά των μετόχων που διέλυσαν το MEGA είναι φιλικό στην κυβέρνηση και ποιο εχθρικό, για να καταλάβουν τη διαπλοκή σήμερα”. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου της επιτροπής, Δημήτρη Καμμένου, ο Θέμος Αναστασιάδης χαρακτήρισε “άκομψο και απρεπές όταν σταματήσει η συνεργασία να καταφέρεσαι εναντίον του πρώην συνεργάτη σου” αναφέροντας ότι ο ίδιος έχει τύχει θύμα τέτοιας συμπεριφοράς από πρώην συνέταιρό του και με άγριο τρόπο.

Η αλληλεγγύη του στους δημοσιογράφους των καναλιών

Ο πρόεδρος του Πρώτου Θέματος, σε ερωτήσεις – πάσα του «επί χρόνια φίλου του» Ανδ. Λοβέρδου (ο οποίος όμως δήλωσε ότι δεν είχε ηθικό πρόβλημα να του κάνει ερωτήσεις), τόνισε ότι «το Πρώτο Θέμα δεν κλείνει όσο κι αν το θέλουν κάποιοι» και εμφανίστηκε αλληλέγγυος στους «δημοσιογράφους που χάνουν τη δουλειά τους λόγω του διαγωνισμού για τις άδειες». Μέσα στην ευαισθησία του για τους εργαζόμενους, ο Θ. Αναστασιάδης θεώρησε καλό να γίνει εξεταστική για «τα κανάλια που κλείνουν» ενώ με κάθε ευκαιρία έκανε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την «καταστροφή που προκάλεσε στην Οικονομία», την «επίθεση στην Εκκλησία», την εγγυητική επιστολή στην Αυγή», το «μπούλινγκ στους μάρτυρες της Εξεταστικής» και, φυσικά, το «μαύρο στα κανάλια». «Στο Πρώτο Θέμα έχουμε και συριζαίους δημοσιογράφους, δεν μπορούμε να τους μαζέψουμε αλλά μας κάνουν καλό», η αποστροφή του Θ. Αναστασιάδη, ενδεικτική για το πώς αντιλαμβάνεται την πολυφωνία…

Η φιλική συζήτηση με τον Α. Λοβέρδο

«Καλούμε να ρωτήσω έναν άνθρωπο που μας συνδέει μακρά φιλία» είπε αρχικά ο Λοβέρδος για τον Θέμο Αναστασιάδη, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να απευθύνεται προς τον εκδότη: «κ. Αναστασιάδη… τι να πω…». Εννοώντας προφανώς της οικειότητας που τους συνδέει και που πρέπει να την αφήσουν στην άκρη για να κρατήσουν τους τύπους. Με τον εκδότη να απαντά: «Σύντροφε πες…». «Να ζητήσει εξαίρεση» ακούστηκε για τον Ανδ. Λοβέρδο από άλλους βουλευτές, με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να λέει: «Η ποιότητα του ερωτήματός μου με αποτρέπει από το να το κάνω». Στη συνέχεια ξεκίνησε τα γνωστά ερωτήματά του προς τους εξεταζόμενους, που επί της ουσίας αποτελούν «πάσες». «Έχετε κάποια παράλληλη δραστηριότητα;» ρώτησε ο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, με τον εκδότη να απαντά πως «δεν έχω τίποτα άλλο που να μην έχει σχέση με τον τύπο».

«Χρωστάτε σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία;» επανήλθε. Με τον Θ. Αναστασιάδη να απαντά πως «το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία ζέση αυτή την εποχή από τα ασφαλιστικά ταμεία για τον Τύπο. Όταν ήρθε το δώρο του Πάσχα και έπρεπε να πληρώσουμε, είπαμε στην τράπεζα να μας δώσουν μία εβδομάδα, η απάντηση ήταν δεν μας ενδιαφέρει για το δώρο των εργαζομένων». «Επί ποίας κυβέρνησης έγινε αυτό;» επανήλθε ο Λοβέρδος, με τον Αναστασιάδη να απαντά «επί της τωρινής». Ο Ανδ. Λοβέρδος, σε άλλη φάση της συνεδρίασης, προκάλεσε για άλλη μια φορά τεχνητή ένταση επιτιθέμενος στον Γ. Παπαηλιού (ΣΥΡΙΖΑ) με ουρλιαχτά και απαξιωτικές εκφράσεις.

Θα αποκαταστήσουμε την αδικία κ. Κασιδιάρη

Διάλογος μεταξύ φίλων έμοιαζαν οι ερωτήσεις Κασιδιάρη στον Θ. Αναστασιάδη ο οποίος απολογήθηκε στον χρυσαυγίτη για τις «αδικίες» του Πρώτη Θέματος σε βάρος της νεοναζιστικής οργάνωσης. Μάλιστα, ο Θ. Αναστασιάδης απαντώντας στα… παράπονα του χρυσαυγίτη ότι δεν προβάλλεται όσο θα έπρεπε η νεοναζιστική οργάνωση (!), υποσχέθηκε να αποκατασταθεί η «ολιγωρία» σε βάρος της Χρυσής Αυγής.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here