Tσίπρας: Είμαστε κοντά σε συμφωνία που θα ορίζεται από τις κόκκινες γραμμές

 Ελπιδοφόρα  για την πορεία των διαπραγματεύσεων  ήταν η εισήγηση του πρωθυπουργού  στο αποψινό υπουργικό συμβούλιο  καθώς ενημέρωσε τους υπουργούς λέγοντας ότι » είμαστε κοντά σε συμφωνία η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της λαικής εντολής που έχουμε λάβει  και θα ορίζεται από τις κόκκινες γραμμές που έχουμε βάλει.»

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος και εκτίμησε ότι  πλησιάζουμε σε συμφωνία  ακόμη και σε έκτακτο  Eurogroup στις 4 Μαίου, πριν το προγραμματισμένο στις 11 του μήνα. Τόνισε ακόμη ότι  η συμφωνία αυτή δεν θα παρεκκλίνει  από όσα η κυβέρνησή του θεωρεί ως «κόκκινες γραμμές».

«Η αίσθηση είναι ότι έχει επέλθει σημαντική πρόοδος (EuroWorking Group- Brussels Group) και πιστεύουμε ότι θα είμαστε κοντά σε ενδιάμεση λύση σε σύντομο διάστημα. Υπάρχει αισιοδοξία» ήταν τα λόγια του, όπως  τα μετέφεραν  πηγές από το Μαξίμου.

Στην τελική ευθεία.

Από το πρωί, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους-«θεσμούς», μπήκαν στην τελική ευθεία καθώς ξεκίνησε η συζήτηση στο Brussels Group για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση με σκοπό την επίτευξη αμοιβαίως επωφελούς λύσης το συντομότερο δυνατόν.

Κυβερνητικοί κύκλοι χαρακτήριζαν «θετικό το κλίμα» κάτι που όπως επεσήμαναν φάνηκε και στο χθεσινό Euro Working Group, παρά προφανώς τις ατυχείς, απαράδεκτες και εξωθεσμικές, «ανώνυμες» δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου που επιχείρησε να προκαλέσει, απαιτώντας από τη κυβέρνηση να πληρώσει πολιτικό κόστος με υποχώρηση στα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Οπως απαντούσαν κύκλοι του Μαξίμου, «η κυβέρνηση εμμένει στις «κόκκινες γραμμές» της. Όχι μόνο για λόγους πολιτικής αλλά και για λόγους κοινωνικού και οικονομικού ορθολογισμού. «Κόκκινες γραμμές» για την κυβέρνηση παραμένουν τα εργασιακά, η μείωση μισθών/συντάξεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η αύξηση του ΦΠΑ. Η κυβέρνηση δεν έχει την λαϊκή εντολή να φέρει μια συμφωνία που θα εκφεύγει από τα όρια των κόκκινων γραμμών και γι’ αυτό δεν θα το πράξει. Η κυβέρνηση εμμένει σε μια συμφωνία χωρίς τα εγκλήματα του μνημονιακού παρελθόντος».

Στο μεταξύ εντείνονται οι πιέσεις προς τη χώρα, την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι κρίσιμες συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και θεσμών για την επίτευξη ενδιάμεσης “μίνιμουμ” συμφωνίας.

Ντάισελμπλουμ: Ετοιμοι για όλα

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ολλανδός , υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με μέλη του ολλανδικού κοινοβουλίου ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με την Ελλάδα.
Σε ερώτηση εάν υπάρχει σχέδιο Β για την Ελλάδα ο πρόεδρος του  Eurogroup τόνισε ότι η Ολλανδία και η Ερωζώνη είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.  Απευθυνόμενος δε στους Ελληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους , συνέστησε ότι «θα ήταν καλύτερο  να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο σε συνεντεύξεις και περισσότερο στην αποφυγή της αβύσσου για την Ελλάδα».  Όπως είπε «η  χρονοβόρα διαδικασία είναι κακό για τις ελληνικές τράπεζες», ενώ ως προς την ΕΚΤ και τα όρια του ΕLA  ανέφερε ότι «η ΕΚΤ αποφασίζει μόνη της για τα ανώτατα όρια του ELA».
H ημερήσια διάταξη του υπουργικού συμβουλίου, χωρίς το πολυνομοσχέδιο
  1. Ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες (εισήγηση Πρωθυπουργού).

 

  1. Ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου για τα σχέδια νόμου αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων:
    1. Σχέδιο νόμου σε στάδιο επεξεργασίας «Ρυθμίσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις» (Εισηγητής ο Υπουργός Α. Μπαλτάς)
    2. Σχέδιο νόμου υπό κατάθεση «Επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση» (Εισηγητές ο Υπουργός Α. Μπαλτάς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας Α. Κουράκης)
    3. Σχέδιο νόμου «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις» (Εισηγητές ο Υπουργός Α. Μπαλτάς και ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Σ. Κοντονής.

 

  1. Ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον Υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά για τα αμέσως επόμενα βήματα εφαρμογής του νόμου για την ΕΡΤ Α.Ε. (ν. 4324/2015). Εισήγηση για το σχέδιο νόμου (σε επεξεργασία) για την προκήρυξη νέων αδειών τηλεοπτικών μέσων.

 

  1. Συζήτηση για τον προγραμματισμό νομοθετικού έργου άλλων Υπουργείων για το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα και για την εφαρμογή της Α.Π. Υ155/1-4-2015 εγκυκλίου του Πρωθυπουργού για τους κανόνες, τις αρχές και τις διαδικασίες άσκησης της Κυβερνητικής Νομοθετικής Πρωτοβουλίας.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here