«Θεσμοί και Ανομία στα Ελληνικά Εικαστικά»!

 

Με ένα προκλητικό θέμα και εκλεκτούς ομιλητές, και στον απόηχο της ανάληψης του ελληνικού φεστιβάλ από το γνωστό Βέλγο εικαστικό Γιάν Φαμπρ,  η «Ανοιχτή Τέχνη, σεμινάρια-διαλέξεις-δράσεις για τις τέχνες και τον πολιτισμό» συνεχίζει τις φετινές εκδηλώσεις της και σας καλεί το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016, στις 19.00 στην συζήτηση: «Θεσμοί και Ανομία στα Ελληνικά Εικαστικά».

Περί τίνος πρόκειται;   «Η σύγχρονη τέχνη υφίσταται σε πολλά και πολύπλοκα θεσμικά πεδία, που αφορούν τόσο στην έκθεση και συλλογή των έργων, όσο και στην πρόσληψη και αποτίμησή τους. Η πολυπλοκότητα αυτή δημιουργεί ασάφειες και «γκρίζες ζώνες», όπου τα κριτήρια και οι θέσεις αποκτούν σχετικό χαρακτήρα. Αναδύεται η εντύπωση πως ο κόσμος της τέχνης διέπεται από καθεστώς ανομίας, όπου δεν υπάρχουν διακριτοί ρόλοι και τα πάντα επιτρέπονται. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα ελληνικά εικαστικά αποκτούν αιφνιδίως νέες θεσμικές δομές, στις οποίες η απουσία κρατικής αρωγής αναπληρώνεται από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Παράλληλα, τα διεθνή βλέμματα στρέφονται προς την ελληνική τέχνη, λόγω του διεθνούς ενδιαφέροντος για την οικονομική κρίση και την επικείμενη οργάνωση της documenta. Ποια ζητήματα και ποιες δυναμικές εγείρονται σε αυτήν τη συγκυρία; Τι είδους στρεβλώσεις ταλανίζουν το ελληνικό καλλιτεχνικό πεδίο; Η συζήτηση θα θίξει αυτά τα ερωτήματα ξεφεύγοντας από κοινοτοπίες και γενικεύσεις.»

Στην πολύ ενοδαφέρουσα,όπως προβλέπεται, συζήτηση θα μετάσχουν: Ο Μάνος Στεφανίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο ΕΚΠΑ, ο Κωνσταντίνος Βασιλείου, Θεωρητικός Τέχνης, Δρ Σορβόνης. Οικοδεσπότης ο Ιστορικός της Τέχνης, Αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου της Κρήτης, Θανάσης Μουτσόπουλος, που στην Ανοιχτή Τέχνη εισηγείται το σεμινάριο για την Ιστορία της Τέχνης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων της «Ανοιχτής Τέχνης», Φιλελλήνων και Ναυάρχου Νικοδήμου 2, στο Σύνταγμα.

Είσοδος ελεύθερη.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 32 27 188

e-mail: info@anoixtitexni.gr

ιστοσελίδα: www.anoixtitexni.gr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here