Θερμοκήπιο με θαλασσινό νερό και ηλιακή ενέργεια στην Αυστραλία

Μπορεί να υπάρξει αγροτική παραγωγή στη μέση μιας αφιλόξενης ερήμου; Η εταιρεία Sundrop φαίνεται να απαντάει θετικά, εγκαινιάζοντας στην έρημο της Αυστραλίας το πρώτο θερμοκήπιο που λειτουργεί μόνο με θαλασσινό νερό και ηλιακή ενέργεια, χωρίς να χρειάζεται χώμα, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο και νερό από γεωτρήσεις, όπως τα συμβατικά θερμοκήπια.

Η έκταση του υπερσύγχρονου αυτού θερμοκηπίου είναι 200 στρέμματα, έχει ήδη 180.000 ντοματιές και υπολογίζεται ότι θα παράγει 17.000 τόνους ντομάτας το χρόνο. Το πρόβλημα της άρδευσης λύθηκε με την εγκατάσταση ενός αγωγού δύο χιλιομέτρων, που ρουφά θαλασσινό νερό από τον κόλπο Σπένσερ και το διοχετεύει σε μια μονάδα αφαλάτωσης εντός του θερμοκηπίου. Όσο για το πρόβλημα της αυξημένης θερμοκρασίας, που προκαλείται από τους καλοκαιρινούς καύσωνες, αντιμετωπίστηκε με την εγκατάσταση εσωτερικής επένδυσης από χαρτόνι, το οποίο θα βρέχεται από θαλασσινό νερό, ώστε να δροσίζονται οι ντοματιές.

Αλλά η ρηξικέλευθη λειτουργία του θερμοκηπίου δεν έγκειται μόνο στις σύγχρονες μεθόδους άρδευσης, αλλά και στον οικολογικό του χαρακτήρα. Η εγκατάσταση χρησιμοποιεί, για την κάλυψη των τεράστιων ενεργειακών αναγκών της, ένα σύστημα ηλιοθερμικής ενέργειας, που αποτελείται από 23.000 καθρέφτες, οι οποίοι εστιάζουν το φως στην κορυφή ενός πύργου ύψους 115 μέτρων. Ο πύργος αυτός, με τη σειρά του, θερμαίνεται, παράγει ατμό και κινεί γεννήτριες, με αποτέλεσμα την παραγωγή έως και 39 Megawatt ηλεκτρικού ρεύματος. Προς το παρόν, το θερμοκήπιο είναι συνδεδεμένο και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, προκειμένου να έχει ρεύμα και τις μέρες με συννεφιά, η Sundrop όμως επιχειρεί βελτιώσεις και σε αυτόν τον τομέα.

Ακόμη και για την ανάπτυξη των ίδιων των φυτών, δεν χρησιμοποιείται υπόστρωμα από τύρφη, το οποίο φαίνεται είναι υπεύθυνο για περιβαλλοντικές βλάβες, όπως συμβαίνει στα υπόλοιπα θερμοκήπια, αλλά ένα υπόστρωμα από αλεσμένα κελύφη κοκοφοίνικα, που είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Και, αν αναρωτιέστε πόσο κοστοβόρο μπορεί να είναι αυτό το τεράστιο θερμοκήπιο και η σύγχρονη τεχνολογία που χρησιμοποιείται, η εταιρεία υποστηρίζει ότι η χρήση ηλιακής ενέργειας ρίχνει αισθητά τα λειτουργικά έξοδα της εγκατάστασης και υπολογίζει ότι πολύ σύντομα το κόστος υποδομής, που ήταν 200 εκατομμύρια δολάρια, θα αποσβεστεί πλήρως.

Θερμοκήπια που χρησιμοποιούν μονάδες αφαλάτωσης για την κάλυψη των αρδευτικών τους αναγκών λειτουργούν ήδη και σε χώρες όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αυτά όμως χρησιμοποιούν ρεύμα από το δίκτυο ηλεκτροδότησης, πράγμα που η Sundrop κατάφερε να αποφύγει, μετά από έξι χρόνια μελετών και πειραματισμών. Και το αποτέλεσμα του εγχειρήματος ήταν τόσο ικανοποιητικό, ώστε η εταιρεία να σχεδιάζει παρόμοια θερμοκήπια και στις ΗΠΑ, όπως και στην Πορτογαλία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here