«Θερίζει» η γαστρεντερίτιδα τις τελευταίες εβδομάδες λέει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Εξαρση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας παρατηρειται τον τελευταίο μήνα στην Ελλάδα και το ΚΕΕΛΠΝΟ δίνει κάποιες συμβουλές επ αυτού

Το νόσημα μπορει να προκληθεί απο δεκάδες ιούς αλλά μόνον για τον έναν από αυτούς υπάρχει εμβόλιο -περιλαμβάνεται  στο ισχύον εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών παιδιών και εφήβων και πρέπει να ολοκληρώνεται έως την ηλικία των 6 μηνών το αργότερο. Έναντι των υπολοίπων ιών δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο.

Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι έμετοι. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πονόκοιλο,  πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό. Ο πυρετός είναι κατά κανόνα χαμηλός.

Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό. Ιδιαίτερη παρακολούθηση χρειάζονται τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, καθώς σε αυτές τις ομάδες εντείνεται ο κίνδυνος της αφυδάτωσης.

Η μετάδοση της γαστρεντερίτιδας, γίνεται με τους ιούς, οι οποίοι δυστυχώς επιβιώνουν έως και 72 ώρες και αρκεί ελάχιστο ιικο φορτίο ή «ποσότητα» για να μεταδοθούν. Η νόσος μεταδίδεται κυρίως όταν οι ασθενείς αρχίζουν να νιώθουν αδιαθεσία και συνεχίζει να μεταδίδεται για ένα τριήμερά ακόμα και μετά την ανάρρωσή τους. Μπορεί ο ιος να μεταφερθεί απο πληκτρολόγιο,  χειρολαβή του  μετρό ή φαγητό, ποτήρι και φυσικά από χέρι σε χέρι,δηλαδή πολύ εύκολα. Οπότε η μόνη λυση είναι να πλένουμε συχνά τα χέρια μας και να μην τα φέρνουμε κοντά σε βλεννογόνο μας, δηλαδή στο στόμα, στη μύτη, στα αυτιά ή στα ματια

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για την θεραπεία δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο. Το πιο σημαντικό είναι να αποφευχθεί η απώλεια υγρών, η αφυδάτωση. Επισημαίνεται ότι η κατανάλωση αντιβιοτικών δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας, όπως άλλωστε σε καμία ιογενή νόσο, αφου τα αντινιοτικά «πιάνουν» στα μικρόβια και όχι στους ιους.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αντιδιαρροϊκών φαρμάκων, πρέπει να λαμβάνονται μόνο με ιατρική συνταγή.

Όταν κάποιος νοσεί από ιογενή γαστρεντερίτιδα, θα πρέπει, για όσο διαρκούν τα συμπτώματά του και για διάστημα 48 ωρών μετά την υποχώρησή τους να μη συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού ή στην παροχή φροντίδας υγείας σε άλλα άτομα και να περιορίσει την άμεση επαφή με τους οικείους του, να απέχει από χώρους συχρωτισμού όπου μπορει να κολλήσει άλλους (σχολεία, συγκεντρώσεις ή και γραφείο), να μην επισκέπτεται νοσοκομεία, ηλικιωμένους και οικογένειες με μωρά γιατί μπορεί να μεταδωσει τη νόσο σε ευπαθές άτομο και στην περίπτωση αυτή το νοσημα ίσως εξελιχθεί σε σοβαρό .

Όπως σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, για να μειωθεί ή να αποτραπεί η πιθανότητα νόσησης θα πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής, δηλαδή το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των τροφίμων, καθώς και των οικιακών σκευών, με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού, η αποφυγή χρήσης σκευών (ποτήρια, πιάτα, κά) και άλλων προσωπικών αντικειμένων από κοινού με άλλα άτομα

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here