Θα πληρώνουμε και τις πλαστικές σακούλες του σούπερ μάρκετ

Παρελθόν θα αποτελεί, ενδεχομένως και από το  β’ εξάμηνο του 2017, η δωρεάν πλαστική σακούλα του σούπερ μάρκετ. Η νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την καταβολή αντίτιμου και θα ενσωματώνει σχετική ευρωπαική οδηγία, αναμένεται το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη.

Αν και το αντίτιμο δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 5 και 10 λεπτών, ώστε να είναι ένα από τα μικρότερα που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συγκεκριμένη Οδηγία, η οποία αφορά τις σακούλες μεγέθους 15-50, δηλαδή της κλασικές σακούλες σούπερ μάρκετ, δίνει δύο εναλλακτικές λύσεις στα κράτη – μέλη:

  • Τη λήψη μέτρων που εξασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δεν υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και τις 40 σακούλες κατά κεφαλήν έως το τέλος Δεκεμβρίου 2025 ή ισοδύναμους στόχους εκφρασμένους σε βάρος.
  • Έκδοση πράξεων που εξασφαλίζουν ότι το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου 2018 οι πλαστικές σακούλες δεν θα παρέχονται δωρεάν στα σημεία πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων.

Σύμφωνα με το Έθνος, η Ελλάδα, αν και εξέτασε και τα δύο σενάρια, τελικώς φαίνεται να καταλήγει στο δεύτερο, καθώς, όπως επισημαίνει και ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), Δημήτρης Πολιτόπουλος, η απαγόρευση θα δημιουργούσε κοινωνικό πρόβλημα αφού υπάρχουν αρκετοί κλάδοι και εργαζόμενοι που σχετίζονται άμεσα μ’ αυτές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here