Θέμης Αλαφούζος: Δεν είδε καμία προνομιακή μεταχείριση ΜΜΕ από τράπεζες

«Τα Μέσα Ενημέρωσης δεν έχουν καμία προνομιακή μεταχείριση από τις τράπεζες. Όποια επιχείρηση και αν έδινε τις εγγυήσεις που έχουμε εμείς, θα έπαιρνε το ίδιο δάνειο» υποστήριξε ο εκδότης της Καθημερινής, Θ. Αλαφούζος καταθέτοντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για τα τραπεζικά δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ.

Ο Θεμιστοκλής Αλαφούζος χαρακτήρισε υγιή την εταιρεία λέγοντας πως δεν έχει αφήσει απλήρωτο ΙΚΑ, ασφαλιστικές ή φορολογικές εισφορές και πως πληρώνει ανελλιπώς το προσωπικό κάθε 20 του μήνα.

Η «Καθημερινή», όπως είπε, απασχολεί 500 άτομα. Ο ίδιος ανέφερε ότι το ημερήσιο φύλλο της «Καθημερινής» έχει κυκλοφορία 16.000 φύλλα πανελλαδικά και της Κυριακής 80.000-90.000 φύλλα. «Αποφεύγουμε τις προσφορές που δεν είναι συναφείς με το αντικείμενό μας», είπε ο Θ. Αλαφούζος και ανέφερε ότι «ακριβώς επειδή είμαστε στον χώρο της ενημέρωσης, αποφεύγουμε να παίρνουμε δουλειές από το δημόσιο», τονίζοντας πως τα τελευταία 2 χρόνια σαν εταιρεία δεν αισθάνεται την κρίση.

Για σύνολο του δανεισμού του ομίλου της τάξης των 99 εκατ. ευρώ έκανε λόγο ο Θεμιστοκλής Αλαφούζος, διευκρινίζοντας ότι τα 45 εκατ. είναι για την «Καθημερινή ΑΕ» και τα 47 είναι δανεισμός από τράπεζα του εξωτερικού (σε δολάρια) και αφορά στη θυγατρική τής «Καθημερινής», την «Αργοναύτης» και σημείωσε μάλιστα ότι είναι όλα ενήμερα.

Ο εκδότης ανέφερε ότι έχει λάβει ένα κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 36 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση δανεισμού, το οποίο βαίνει μειούμενο και πως ο ίδιος έχει βάλει περίπου 21 εκατ. ευρώ από προσωπική του περιουσία.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Μανώλης Φάμελλος επισήμανε ότι από την κατάθεση του κ. Αλαφούζου προέκυψε το ενδεχόμενο πέντε περιπτώσεις παραβιάσεων τραπεζικής πρακτικής. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δεν διενεργήθηκε τραπεζικός έλεγχος για την εκπλήρωση του σκοπού ενός δανείου 3,4 εκατ. ευρώ με λήξη το 2010, ότι για τρεις μήνες αναχρηματοδοτήθηκαν τόκοι ύψους 731 εκατ. ευρώ για παλαιό δάνειο και ότι υπήρξε παράτυπη άρση προσωπικής εγγύησης. Ο κ. Αλαφούζος επέμεινε ότι όλα έγιναν σύμφωνα με το νόμο.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here