Θέμα προσωρινού Grexit επαναφέρουν οι φίλοι του Σόιμπλε στη Γερμανία

Η οικονομική πτέρυγα του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) επέκρινε και πάλι την Ελλάδα για έλλειψη μεταρρυθμιστικού ζήλου, καθώς επίσης και για ελλιπή εφαρμογή των όρων που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές. Ο Γενικός Γραμματέας του ισχυρού Οικονομικού Συμβουλίου του CDU, Βόλφγκανγκ Στάιγκερ, σε δηλώσεις του στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA κατηγόρησε την Αθήνα ότι συνεχίζει να μην τηρεί το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων.  Και φυσικά βρήκε πολύ καλή την ιδέα Σόιμπλε για προσωρινό Grexit!

«Πρόκειται για ένα θέμα που άπτεται της ευρωπαϊκής αξιοπιστίας, να μη γίνονται συζητήσεις συνεχώς σχετικά με νέες αναβολές ή ακόμη για ένα νέο κούρεμα του χρέους», τόνισε ο Στάιγκερ. «Η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει κατάχρηση του επιχειρήματος που αφορά στη δραματική κατάσταση με τους πρόσφυγες προκειμένου να απομακρύνεται από τη μεταρρυθμιστική ρότα».

Για τον χριστιανοδημοκράτη βουλευτή, που ανήκει στον ηγετικό πυρήνα του Οικονομικού Συμβουλίου του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, ενός επιχειρηματικού συνδέσμου με 11.000 μέλη από ολόκληρη τη Γερμανία και με μεγάλη επιρροή, η ορισμένου χρόνου έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δηλαδή ένα Grexit , όπως θα επιθυμούσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα ήταν μια καλή περίπτωση.

«Η ευρωζώνη χρειάζεται επιτέλους καθαρούς κανόνες για το ενδεχόμενο εξόδου κρατών από το κοινό νόμισμα, αλλά και για μια διαδικασία κήρυξης κρατικής χρεοκοπίας», δήλωσε στο DPA.

Στη συνέχεια, ο Στάιγκερ επέκρινε και την πορεία αποκρατικοποιήσεων και χαρακτήρισε τους όρους που τέθηκαν ως αντιπαραγωγικούς. «Αποδείχθηκε αντιπαραγωγική η μη εκχώρηση των σχετικών αρμοδιοτήτων σε κάποιο θεσμό των Βρυξελλών. Και σε αυτό το σημείο ο Σόιμπλε είχε δίκιο».

Ο Γερμανός  χριστιανοδημοκράτης υπογράμμισε ότι «η Αθήνα δεν πρόκειται να σταματήσει το «κρυφτούλι» και θα συνεχίσει να εμπαίζει του δανειστές».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here