Η Moody’s υποβάθμισε σε αρνητικές τις προπτικές των ελληνικών Τραπεζών

Yποβαθμίζει από σταθερές σε αρνητικές τις προοπτικές (outlook) του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ο οίκος Moody’s με έκθεση που έδωσε σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα, ενώ εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls ).

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως η υποβάθμιση των προοπτικών αντανακλά την σημαντική επιδείνωση στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των Τραπεζών από το Δεκέμβριο του 2014 έως και σήμερα.  Παραπέμπει στο γεγονός πως οι εκροές καταθέσεων τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν υπερβεί τα 30 δισ. ευρώ ή το 18% των συνολικών καταθέσεων.

Υποστηρίζει πως οι πιέσεις στις καταθέσεις δεν αναμένεται να περιοριστούν τους επόμενους 12-18 μήνες και πως ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων και «παγώματος» καταθέσεων.

Η Moody’s αναφέρει πως η πτωτική αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη του 2015-2016 στο 0,5% φέτος και στο 1,5% το 2016, λόγω των εξελίξεων μετά τις εκλογές συνέβαλε στην υποβάθμιση των προοπτικών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here