Η Frontex «πέθανε»-Ζήτω η νέα Ευρωπαική Συνοριοφυλακή-Ακτοφυλακή

Στον μεθοριακό σταθμό Καπετάν Αντρέεβο στα σύνορα Βουλγαρίας- Τουρκίας, εγκαινιάσθηκε σήμερα η επίσημη λειτουργία του νέου οργανισμού διαχείρισης των κοινών εξωτερικών συνόρων της ΕΕ που αντικαθιστά τη Frontex.

Η Ευρωπαική Συνοριοφυλακή-Ακτοφυλακή, αναλαμβάνει από σήμερα δράση στη θέση της Frontex, συμβολίζοντας, σύμφωνα με τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, την Ευρώπη που μπορεί να είναι αποτελεσματική και ενωμένη.

Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για ιστορική μέρα για την Ε.Ε. παρουσιάζοντας το νέο Σώμα «Είναι σύμβολο μιας Ευρώπης που μπορεί να αντιμετωπίζει αποφασιστικά, σε συνεργασία με τους γείτονές μας, τις προκλήσεις που δημιουργούν η μεταναστευτική κρίση και οι απειλές για την ασφάλειά μας», επισήμανε, και προσέθεσε: «Είναι σύμβολο της κοινής ευθύνης που έχουμε, να προστατεύουμε τα κοινά ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορά μας. Είναι σύμβολο της αποφασιστικότητάς μας να συνεχίσουμε να μετακινούμαστε ελεύθερα, χωρίς εσωτερικά σύνορα».

Ο νέος οργανισμός ξεκινάει τη λειτουργία του δέκα μήνες μετά την πρώτη παρουσίαση της νομοθετικής πρότασης για τη συγκρότησή του, τον περασμένο Δεκέμβριο, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στις 22 Ιουνίου 2016 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και η συμφωνία εγκρίθηκε στις 23 Ιουνίου από το Συμβούλιο και στις 5 Ιουλίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα απαρτίζεται από τον Οργανισμό της Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και από τις εθνικές αρχές και ακτοφυλακές που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση των συνόρων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here