Η φαντασία στην εξουσία

 

Μελετώντας τον Πανωλεθρίαμβο του Κωνσταντίνου Τζούμα ένα βράδυ υπό τον ήχο του ραδιοφώνου(όλα ταυτόχρονα-τύφλα να έχει ο Ναπολέων), έπεσα σε μία ενδιαφέρουσα κουβέντα σχετικά με το φετινό TEDx στην Αθήνα. Οι ιθύνοντες αφού ανακοίνωσαν ότι η βασική καλεσμένη φέτος θα είναι η Άλκη Ζέη με θεματική τις «αφετηρίες» , προέτρεψαν τους ακροατές να παρακολουθήσουν μερικές ομιλίες από παλιότερα συνέδρια τα οποία είναι αναρτημένα στο youtube.

Ακολουθώντας πιστά τα λεγόμενά τους, την επομένη , στρώθηκα και είδα μερικά παλιότερα TEDx. Ορισμένες ιστορίες-ομιλίες είναι τόσο συναρπαστικές που σε ωθούν να πάρεις μολύβι και χαρτί (σαν τον παλιό καλό καιρό) , να πατάς pause και να σημειώνεις. Υπάρχουν σαφώς και ορισμένες πιο άχρωμες-αδιάφορες ομιλίες. Το μολύβι λοιπόν πήρε φωτιά όταν ο πολύ σπουδαίος Ευγένιος Τριβιζάς είχε μιλήσει στο κοινό του συνεδρίου για την φαντασία. Η ομιλία πέρα από ερεθίσματα και τροφή για σκέψη σε ταρακουνάει . Και αναρωτιέσαι για ποιο λόγο κάποιοι άνθρωποι δεν ακούγονται όσο θα έπρεπε. Αξίζει βέβαια να αναφερθεί ότι ο Τριβιζάς πέρα από τα πολύ σημαντικά παραμύθια του για μικρούς και μεγάλους, είναι καθηγητής εγκληματολογίας στην Αγγλία . Ναι σωστά, ποιός Τριβιζάς μπροστά στους πνευματικούς ογκόλιθους της κεντρικής πολιτικής σκηνής και όχι μόνο !

Ο γνωστός συγγραφέας λοιπόν όπως μπορείτε να παρακολουθήσετε και εσείς στο παρακάτω απόσπασμα μιλάει για την φαντασία. Ναι γιατί η φαντασία είναι αρετή. Και το εκπαιδευτικό σύστημα φροντίζει πολύ καλά να την ευνουχίσει από μικρή ηλικία. Το μολύβι λοιπόν σημείωσε : Η φαντασία αγκαλιάζει όλα αυτά που θα κατανοήσουμε στο μέλλον. Στόχος του εκπαιδευτικού συστήματος δεν πρέπει να είναι η μετάδοση γνώσεων όσο η καλλιέργεια της φαντασίας του παιδιού. Παραγεμίζουμε τα παιδιά με γνώσεις σαν γαλοπούλες και αφήνουμε την φαντασία να λιμοκτονεί.

Δώστε βάση στα παραδείγματα του Άλαν Τούρινγκ , του συνδετήρα αλλά και της γνωστής σκούπας Hoover.

 

Φαντασία και δημιουργικότητα λοιπόν. Άμα δεν υπήρχε φαντασία δεν θα μπορούσαμε να βυθιστούμε ούτε στον κόσμο της μουσικής, ούτε του βιβλίου, ούτε του θεάτρου ούτε ο άνθρωπος θα είχε προχωρήσει σε επιτεύγματα ποτέ, είτε τεχνολογικά είτε οτιδήποτε. Αυτή η βασική αρετή λοιπόν έχει εξοβελιστεί από άλλες αρετές , της ασυνείδητης κατανάλωσης, του πιθηκισμού , του ανταγωνισμού και της ημιμάθειας.  Ας προβληματιστούμε λοιπόν. Χρόνια Πολλά.

 

 

Σημείωση: Μιας και αναφέρθηκε το φετινό TEDx θα πραγματοποιηθεί στο Παλλάς στις 6 Φεβρουαρίου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here