Η πώληση της Finansbank στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΤΕ αύριο

Tην πρώτη κίνηση αποχώρησης των ελληνικών τραπεζών από τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης αποτελεί η πώληση της Finansbank στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ (QNB) που θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 4 – 6 μηνών.

Την έγκρισή τους για την πώληση της Finansbank καλείται να δώσει στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αύριο  Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας .

Όπως έχει επισημάνει ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας «έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στην Τουρκία, η ΕΤΕ αποεπενδύει από τη Finansbank ώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές αρχές», επισημαίνοντας ότι «με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής, η ΕΤΕ θα είναι η ισχυρότερη τράπεζα στην ελληνική τραπεζική αγορά από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας και στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι να κατευθύνει, από νέα βάση, τους πόρους της προς την ανάταση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα».

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η ΕΤΕ θα μπορέσει να:

*Προχωρήσει με την αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ, κίνηση που θα αποφέρει ωφέλειες ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

*Δρομολογήσει την αποπληρωμή «ακριβών» Pillar 2 bonds (μη καλυμμένες ομολογίες που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου) και να αποδεσμευτεί σταδιακά από τον ELA, γεγονός που θα εξασφαλίσει σημαντική ευελιξία και ενισχυμένη κερδοφορία για την ΕΤΕ (περίπου 100 εκατ. ευρώ άμεσο όφελος σε ετήσια βάση).

*Αποπληρώσει σημαντικό ποσοστό των κρατικών ενισχύσεων που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της διοίκησης στο κατατεθειμένο και εγκεκριμένο capital plan.

*Βελτιώσει τους βασικούς χρηματοοικονομικούς της δείκτες.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here