«Η Πόλη χωρίς Εβραίους»: Μια χαμένη ταινία για τον ναζισμό βγαίνει στις αίθουσες το 2017

 

Μια χαμένη εδώ και χρόνια ταινία με προφητικό περιεχόμενο αποκαταστάθηκε ψηφιακά και αναμένεται να βγει στους κινηματογράφους μέσα στο 2017.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, πρόκειται για την αυστριακή ταινία «Die Stadt ohne Juden» (Πόλη χωρίς Εβραίους), η οποία έκανε πρεμιέρα στη Βιέννη το 1924 και βασίζεται σε ένα μυθιστόρημα του εβραίου συγγραφέα και δημοσιογράφου, Χούγκο Μπετάουερ. Το κείμενο αναφέρεται στη ζωή των χαμένων, των φτωχών και των αποδιοπομπαίων τράγων που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα των γεγονότων της εποχής τους.

Η ταινία απλώς υπενθυμίζει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται αλλά δε διδάσκει. Όπως επαναλαμβάνονται και τα κοινωνικά φαινόμενα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας παρά την πρόοδο της κοινωνίας και του κόσμου. Στην ταινία περνά μέσα από τα καρέ μιας ολόκληρης εποχής η άνοδος του ναζισμού.

Η προφητική ταινία μετά από 90 χρόνια βρέθηκε σε μια υπαίθρια αγορά στο Παρίσι, ενώ θεωρείτο χαμένη εδώ και χρόνια. Για την αποκατάστασή της βοήθησε χρηματικά και ένα ανώνυμο εβραϊκό ίδρυμα στις ΗΠΑ .

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here