Η πόλη μετά ― Perchance to dream*

 

Tης Αργυρώς Πιπίνη

Καθώς τα κύματα της δυστυχίας παρασύρουν τις ελπίδες και τη ζωή πολλών προσφύγων, ενώ εμείς καρφωμένοι σε μια παρατεταμένη οδύνη προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε αδειάζοντας τα νερά από τις βάρκες με ένα ποτήρι, στην πόλη, γύρω μας, συνεχίζεται η τελευταία πράξη του δράματος από το σημείο που το αφήσαμε τους προηγούμενους χειμώνες.

Οι άστεγοι έχουν γίνει πιο πολλοί, αν και δε φαίνονται πια πολύ, μιας και οι οργανώσεις, οι συλλογικότητες και ο δήμος, ενημερωμένοι και καλύτερα προετοιμασμένοι, τους βοηθάνε να βρουν χώρο να πλυθούν, να περάσουν τη νύχτα, να φάνε, να επικοινωνήσουν. Οι άστεγοι τώρα πια, σαν να νιώθουν το μόνιμον της κατάστασης στην οποία βρέθηκαν, επιζητούν την κανονικότητα ― ένα στρωμένο κρεβάτι, ένα κομοδίνο με τα απαραίτητα, τη φωτογραφία ενός αγαπημένου στον τοίχο, ένα στολισμένο δέντρο, τα παπούτσια τακτικά ακουμπισμένα δίπλα στο στρώμα, το διάβασμα ενός βιβλίου την ώρα του πρωινού καφέ γερμένοι στα πεζοδρόμια του κέντρου.

Όμως δεν έχει μεγαλώσει μόνο ο αριθμός των αστέγων, έχει μεγαλώσει και η έλλειψη ελπίδας και στοιχειώδους προοπτικής. Ακόμη κι όσοι από μας έχουμε περισσότερες επιλογές δεν βλέπουμε φως, δεν περιμένουμε διέξοδο. Πολύ περισσότερο οι άστεγοι. Πολλοί απ’ αυτούς άρρωστοι, μόνοι, τρομαγμένοι σπρώχνουν τη μέρα περιμένοντας λίγες ώρες ηρεμίας, λίγες ώρες ανήσυχου ύπνου για να ξεφύγουν και, ίσως, να ονειρευτούν.

Πολύ θα ’θελα να είχα Τhe power of dark side  _το μότο της τρέλας των ημερών με το Star Wars. Πολύ θα το ’θελα. Γιατί οι ιθύνοντες ― τι αστεία λέξη, ποιους άραγε εννοούμε λέγοντας ‘ιθύνοντες’; ― εκτός από κουφοί και τυφλοί είναι και αναίσθητοι.

 

*To die – to sleep –

To sleep! Perchance to dream.

  1. Shakespeare Hamlet ACT III scene i

(Nα πεθάνεις, να κοιμηθείς. Να κοιμηθείς, ίσως να ονειρευτείς).

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εύγε, Αργυρώ!
    Πάντοτε ατόφια. Πάντα με αισθήματα -πολύτιμα ετούτο τον καιρό.
    Με συγκίνησες.
    Καλά Χριστούγεννα σε όλους. Και σε αυτούς που πονούν και σε εκείνους που δεν δοκιμάστηκαν ακόμη-και μακάρι να μην δοκιμαστούν.
    Ελένη Σαραντίτη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here