Η πρώτη βόλτα του Ομπάμα, υπό βροχή, στην Αβάνα

Υπό έντονη βροχή έφτασε στη Κούβα ο αμερικανός πρόερδος Μπαράκ Ομπάμα αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να κάνει τη βόλτα του στην Αβάνα. Το πρώτο που έκανε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά την προσγείωση στο αεροδρόμιο της Αβάνας ήταν να πάει στην -ανοικτή πλέον- αμερικανική πρεσβεία. Βρίσκοντας, όπως ήταν αναμενόμενο, θερμή υποδοχή, μίλησε για «ιστορική επίσκεψη». 

«Είναι υπέροχο που βρίσκομαι εδώ» είπε, λέγοντας πως ο τελευταίος εν ενεργεία αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε την Αβάνα, ο Κάλβιν Κούλιτζ, «είχε έρθει το 1928 σε φρεγάτα και έκανε ταξίδι τριών ημερών, ενώ εμένα μου πήρε τρεις ώρες». «Για πρώτη φορά προσγειώνεται στην Κούβα το Air Force One και αυτή εδώ είναι η πρώτη μας στάση» είπε.

Στη συνέχεια, περπάτησε με την οικογένειά του και την έντονη αστυνομική συνοδεία του, στο κέντρο της παλιάς πόλης, σε φωτογραφίες που έχουν ήδη κάνει το γύρο του κόσμου και βρίσκονται -όπως και η επίσκεψη- στην κορυφή των ΜΜΕ ανά την υφήλιο.

Αρκετοί ήταν οι Κουβανοί που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της παλιάς πόλης για το πρωτόγνωρο -και μέχρι πρότινος, αδιανόητο- θέαμα ενός αμερικανού προέδρου να κάνει βόλτα στην Αβάνα.

Την Τρίτη ο Ομπάμα θα εκφωνήσει ομιλία σε θέατρο της Αβάνας, μπροστά στις κάμερες της κουβανικής τηλεόρασης και θα συναντηθεί με διαφωνούντες. Ο Αμερικανός πρόεδρος εχει δηλώσει ότι θα μιλήσει «άμεσα» για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τον Ραούλ Κάστρο, ο οποίος πριν από δέκα χρόνια διαδέχθηκε τον αδελφό του, Φιντέλ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here