Η πρωτομαγιά σε Τουρκία, Γαλλία και τον κόσμο-Αγώνας για τα ίδια δικαιώματα

Παγκόσμια ημέρα του εργατικού κινήματος η Πρωτομαγιά και σε όλο το κόσμο τιμούνται και γορτάζονται οι αγώνες για καλύτερη ζωή και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Το ενδιαφέρον όλων όμως στρέφεται σε δύο πόλεις που συμπυκνώνουν τη μαγιά του χθές με τα προβλήματα του σήμερα. Παρίσι και Κωνσταντινούπολη, για διαφορετικούς λόγος, αποκτούν έντονο ενδιαφέρον. Στη πόλη του φωτός, η συνεχιζόμενη αντίδραση της νεολαίας κυρίως και των εργατικών συνδικάτων κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης εναρμονίζεται πλήρως με το πνεύμα της ημέρας.  Στην Κωνσταντινούπολη, Τούρκοι και Κούρδοι μάχονται ακόμη για τα αυτονόητα, την ελευθερία, έκφρασης, την ελευθερία του τύπου, τα δηοκρατικά δικαιώματα.

Ηδη, στην Κωνσταντινούπολη, η μέρα άρχισε με δακρυγόνα. Τα πρώτα επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών σημειώθηκαν το πρωί, όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να φτάσουν στην πλατεία Ταξίμ όπου και φέτος έχει απαγορευτεί η διενέργεια συγκέντρωσης -αντ’ αυτής, έχει δοθεί άδεια για συγκέντρωση στο Μπακίρκοϊ.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις αιτούνται κάθε χρονιά να τους επιτραπεί η πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ ώστε να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της Πρωτομαγιάς του 1977. Τότε, άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, προκαλώντας πανικό στο πλήθος και τον θάνατο 34 ανθρώπων.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, όπως μεταδίδει το Reuters, ενώ πλάνα στην τουρκική τηλεόραση έδειχναν διαδηλωτές να οδηγούνται σε λεωφορεία της αστυνομίας.

Για την Κυριακή, εν «αναμονή» επεισοδίων, είχαν αναπτυχθεί στην Κωνσταντινούπολη σχεδόν 25.000 αστυνομικοί. Δρόμοι στο κέντρο της πόλης θα κλείσουν ενώ οι ξένες πρεσβείες προειδοποιούν τους υπηκόους τους για το ενδεχόμενο έντασης.

Στη Τουρκία πάντα τα τελευταία χρόνια η Εργατική Πρωτομαγιά, γιορτάζεται σε κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις καταστολής, καθώς οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται από την αστυνομία.  Η στάση αυτή αποτελεί δείγμα της αυταρχικής κυβερνητικής πολιτικής του προέδρου Ερντογάν, που κάθε χρόνο γίνεται χειρότερη.  Το τελευταίο διάστημα οι διώξεις δημοσιογράφων και αντιφρονούντων, επειδή τόλμησαν να ασκήσουν κριτική στον σουλτάνο Ερντογάν, έχει προκαλέσει πλήγμα στην ελευθερία του τύπου και τις δημοκρατικά δικαιώματα στη Τουρκία, εντείνοντας την δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης.

Η γαλλική εξέγερση στον αντεργατικό νόμο

Στο Παρίσι, το νομοσχέδιο απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, που προωθεί η κυβέρνηση Βαλς, έχει προκαλέσει ένα ισχυρό κίνημα κοινωνικών αντιδράσεων, γεγονός που ουδείς μάλλον ανέμενε.

Ισχυρά συνδικάτα και κινήματα νεολαίας έχουν σχηματίσει κοινό μέτωπο απέναντι στο νόμο Ελ Κομρί, διοργανώνοντας συνεχείς μαζικές διαδηλώσεις που καταλήγουν και σε επεισόδια.  Παράλληλα έχει αναπτυχθεί το κίνημα αγρύνιας(Nuit Debout), με χιλι΄;δες πολίτες να κατακλύζουν κάθε βράδυ την Place de la Republique για να μιλήσουν ελεύθερα και να συντονίσουν την αντίστασή τους.

Αμήχανη η γαλλική κυβέρνηση αντιδρά σπασμωδικά και τουλάχιστον δύο φορές μέχρι τώρα έχει επέμβει και έχει διαλύσει με αστυνομική βία τις ειρηνικές συγκεντρώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται με ενδιαφέρον οι κινητοποιήσεις του γαλλικού λαού και των κινημάτων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here