Η πρώτη προσφυγή κατά της εγκατάστασης μεταναστών στο Αττικό Αλσος

Και νομικά μέσα επιστρατεύονται τώρα στη «μάχη» κατά των μεταναστών. Σαράντα εννέα κάτοικοι της  Νέας Φιλοθέης και των Τουρκοβουνίων αντιδρούν στη δημιουργία δομών φιλοξενίας στο Αττικό Αλσος και ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας την ακύρωση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων για την εγκατάσταση μεταναστών στην περιοχή.

Οπως αναφέρουν, τριώροφο ιδιωτικό κτίριο στην συμβολή των οδών Γεωργίου Μπάκου και Αθανασίου Καρπενησιώτη, μισθώθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης  (γραφείο Ελλάδος) για να φιλοξενήσει μετανάστες.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις που προβλέπουν τη σύσταση δομής φιλοξενίας αιτούντων εθελούσια επιστροφή στην περιοχή του Αττικού Άλσους του Δήμου Αθηναίων, τον κανονισμό λειτουργίας του hot spot, κ.λπ.

Και αυτό διότι προσκρούουν στο άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, καθώς αλλάζει η χρήση του επίμαχου κτιρίου  και μετατρέπεται από χρήση γενικής κατοικίας και  γραφείων σε δομές φιλοξενίας μεταναστών, με αποτέλεσμα να επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο, κάτι που δεν είναι ανεκτό, τόσο από το Σύνταγμα όσο και από τη νομολογία του ΣτΕ.

Την ίδια στιγμή υποβαθμίζονται οι όροι διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής του Αττικού Άλσους, ενώ δεν υπάρχει κανένας έλεγχος τεχνικής υπηρεσίας για την επίμαχη εγκατάσταση.

Σε άλλο σημείο τονίζουν ότι οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για το hot spot παραβιάζει τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης της περιοχής, καθώς επιτρέπει ξενώνες και ξενοδοχεία μέχρι 100, ενώ οι μετανάστες  στο Αττικό Άλσος θα ξεπεράσουν τον αριθμό αυτό.

Τέλος, αναφέρουν ότι μια από τις αποφάσεις που ζητούν να ακυρωθεί εκδόθηκε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου και εκ του λόγου αυτού είναι μη νόμιμη, καθώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα να εκδίδει παρόμοιες αποφάσεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here