Η περίπτωση του Ωραιόκαστρου: Πως ο Δήμαρχος παρακινεί πολίτες σε παράνομες πράξεις κατά προσφύγων! (βίντεο)

 

Ορισμένοι κάτοικοι του Δήμου Ωραιοκάστρου στη Θεσσαλονίκη, δίνουν μαθήματα. Δυστυχώς όχι αλληλεγγύης και ανοχής, αλλά ξενοφοβίας και ρατσισμού. Η περίπτωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου είναι απλά ενδεικτική ενός επιθετικού κλίματος κατά των προσφύγων, που εκφράσθηκε άλλωστε έντονα από πέρσι, με τις κινητοποιήσεις ενάντια στους χώρους φιλοξενίας μεταναστών. Το αρνητικό στη περίπτωση είναι ότι ο ίδιος ο Δήμαρχος προτρέπει εμμέσως πλην σαφώς κατοίκους να γίνουν φασιστοειδείς τραμπούκοι και να σπάσουν κεφάλια!!

Προφανώς η στάση και οι φράσεις του δημάρχου όπως έχει καταγραφεί σε βίντεο δεν αποτελούν απλώς παρακίνηση σε τέλεση αξιόποινων πράξεων αλλά συνιστούν και παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου.

Το Ωραιόκαστρο ξαναήρθε στο προσκήνιο της  δημοσιότητας, μετά την απόφαση του Συλλόγου Γονέων.  Σε έκτακτη γενική συνέλευση, στις 8 Σεπτεμβρίου, με ισχυρή πλειοψηφία (136 στους 138 ψηφίσαντες) αποφάσισε την «μη ένταξη-τοποθέτηση των προσφύγων στο χώρο του σχολείου», προειδοποιώντας πως, «σε αντίθετη περίπτωση θα προβούμε στην κατάληψη του σχολικού κτιρίου».

Η επίκληση υγειονομικών λόγων για τα προσφυγόπουλα, δεν είναι επαρκής λόγος του έντονου ξενοφοβικού λόγου και έργου που αναπτύσσεται στη περιοχή. Δυστυχώς ο δήμαρχος της πόλης, ενισχύει τις εκφράσεις ρατσισμού, προτρέποντας τους πολίτες σε παράνομες πράξεις αυτοδικίας τους πολίτες!

Οπως προκύπτει από βίντεο  με ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από την ιστοσελίδα politesoraiokastrou.gr, ο κ. Γαβότσης, μιλώντας σε συγκέντρωση δημοτών στην πλατεία του χωριού, έκανε λόγο για φήμες περί εγκατάστασης προσφύγων σε σπίτια, προσθέτοντας: «Σαν διοίκηση δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παρέμβουμε», αλλά «μπορείτε να παρέμβετε εσείς».

Σε ερώτηση κατοίκου «πως θα μπορούσε να γίνει νόμιμα αυτό», η απάντηση του κ. Γαβότση προκαλεί αίσθηση: «Νόμιμα δεν υπάρχει»! Όταν μάλιστα ο ίδιος ο πολίτης φώναξε «άρα μου λες να πάω να ανοίξω κεφάλια», ο κ. Γαβότσης έσπευσε να απαντήσει «μπράβο», για να συνεχίσει δευτερόλεπτα μετά: «Αυτό το είπες εσύ, δεν το είπα εγώ»!!!

Η απάντηση Φίλη: Μη αποδεκτά φαινόμενα

«Τέτοια φαινόμενα δεν αντιπροσωπεύουν την ελληνική κοινωνία και δεν είναι αποδεκτά» σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, αναφερόμενος στις αντιδράσεις κατά των μαθητών- προσφύγων στο Ωραιόκαστρο.

«Ευτυχώς είναι πολύ μειοψηφική αυτή η αντίδραση, δεν αφορά όλους τους γονείς και όλα τα παιδιά ούτε τη μεγάλη πλειοψηφία των γονιών και των παιδιών» είπε ο κ. Φίλης, και εστίασε στο πρόγραμμα του υπουργείου για την ένταξη των 22.000 προσφυγόπουλων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

«Τα προσφυγόπουλα, το απόγευμα θα πηγαίνουν σε τάξεις υποδοχής, έτσι ώστε να μάθουν τη γλώσσα και σταδιακά, με στόχο να περάσουν μέσα από φιλικές παρέες στην αρχή και μετά, στα μαθήματα των κανονικών τάξεων. Αλλά σταδιακά. Επίσης, έχουμε λάβει όλα τα μέτρα ως Κράτος και το ΚΕΕΛΠΝΟ και εμείς, για τους αναγκαίους εμβολιασμούς των παιδιών. Άρα δεν υπάρχει καμία μα καμία σοβαρή αιτιολογία, υπάρχει προκατάληψη. Να σας πω ένα παράδειγμα: Χτες μαζί με τον κύριο Καμίνη τον Δήμαρχο Αθηναίων, πήγαμε στο 132ο Δημοτικό σχολείο της Αθήνας στη Γκράβα. Είναι ένα σχολείο με 170 παιδιά τα οποία κατάγονται από 17 διαφορετικές πατρίδες. Κι όπως μου είπαν όλοι οι δάσκαλοι εκεί, αυτή η πολυεθνική συνύπαρξη δεν είναι εις βάρος κανενός, αντιθέτως και τα Ελληνάκια, και τα ξένα παιδάκια το ένα βοηθάει το άλλο κι έχουν πολύ καλή απόδοση απ’ αυτήν την συνεργασία μέσα στην τάξη» ανέφερε ο κ. Φίλης.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here