Η παραδειγματική οργάνωση των τυφλών της Κύπρου

 

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Αυτό που πέραν όλων χαρακτηρίζει το οργανωμένο κίνημα των τυφλών της Κύπρου – και καθιστά ξεχωριστή την οργάνωσή τους από τις άλλες “αδελφές” αναπηρικές οργανώσεις τόσο της Κύπρου όσο και της “μάνας” Ελλάδας – είναι η θαυμαστή του ικανότητα διαρκώς να επεκτείνει την επιρροή του δίχως ποτέ να υποκύπτει στις ασκούμενες πιέσεις της εξουσίας για από κοινού κατασκευή “προς τα έξω” εικόνας συναίνεσης. Η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών (ΠΟΤ) δεν έχει μάθει να αγωνίζεται “για τα προσχήματα” αλλά για την ουσία, εξ ου και η έναντι της αντιπαλότητα της εξουσίας ενίοτε είναι τελείως απροσχημάτιστη!

Στην κλασική κοπή πίτας για το νέο έτος, για μια ακόμα φορά οι της οργάνωσης δεν “είχαν την χαρά” να μπορούν αποκλειστικά να ασχοληθούν με τα βήματα προόδου που οι ίδιοι κατέκτησαν ή με τα επιτεύγματά τους. Όπως, για παράδειγμα, την εκλογή της αντιπροέδρου τους Μαρίας Κυριάκου στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τυφλών (γενική γραμματέας), που πρακτικά αναβαθμίζει την ίδια την ΠΟΤ σε μια από τις ηγέτιδες δυνάμεις του ευρωπαϊκού κινήματος των τυφλών. “Εντός των τειχών της μικρής χώρας μας αυτά δεν αναγνωρίζονται” αξιολόγησε σκωπτικά ο πρόεδρος της οργάνωσης Χρίστος Νικολαΐδης, επιλέγοντας στην ομιλία του να εστιάσει στο πραγματικά μείζον: στην πλήρη από πλευράς “επίσημης” Πολιτείας παραβίαση ακόμα και των στοιχειωδέστερων δημοκρατικών προσχημάτων, στην μόνιμη – ας μας επιτραπεί να προσθέσουμε – στάση των πολιτειακών εκπροσώπων σε χώρες σχετικά καθυστερημένες έναντι των αληθώς χειραφετημένων κοινωνικών κινημάτων.

Για μια ακόμα φορά η ΠΟΤ δια του προέδρου της “δεν μάσησε τον λόγο της”, για μια ακόμα φορά η επίσημη πολιτειακή απάντηση σε αυτόν ήταν η σιωπή.

Η παραβίαση των προσχημάτων έχει συμπυκνωμένα ως εξής (δια στόματος του κυρίου Νικολαΐδη): “Το έτος 2015 σημαδεύτηκε με την εφαρμογή από την πολιτεία απόλυτα αντιδραστικών και απηρχαιωμένων αντιλήψεων από τη μακρινή δεκαετία του 1960 που έχουν διεθνώς ξεπεραστεί. Mε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εκδιώχθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής Τυφλών, που αποτελούσε για δεκαετίες τη φυσική πνευματική κοιτίδα και σύμβολο του αγώνα των τυφλών για ισοτιμία δικαιωμάτων, η πλειοψηφία των νόμιμα εκλεγμένων αντιπροσώπων της Οργάνωσης σε αυτό, μελών της εκτελεστικής του επιτροπής. Η πράξη αυτή αποτελεί την πιο αρνητική εξέλιξη στην 35χρονη ιστορία της Οργάνωσης. Όπως εκ του ρόλου και της ιστορίας της επιβάλλεται η ΠΟΤ θα επιδοθεί σε αγώνα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ώστε να ανατραπούν και να καταργηθούν για πάντα αυτές οι απαράδεκτες νοοτροπίες και πρακτικές κηδεμονίας των ανθρώπων με αναπηρία που κινούμενες στον αντίποδα κάθε διεθνούς περί δικαιωμάτων Σύμβασης αντανακλούν την παρωχημένη φιλανθρωπική προσέγγιση της αναπηρίας και ενθαρρύνουν τον οίκτο και την ελεήμονα συμπεριφορά”.

Μετωπικός, απροσχημάτιστος λόγος. Ο μόνος που ενδείκνυται ενώπιον της πλήρους από πλευράς πολιτείας παραβίασης των δημοκρατικών προσχημάτων, ο μόνος που στην μακρά πορεία μπορεί να αναχαιτίσει την “τάση προς παραβίαση” πριν εξελιχτεί σε ανεξέλεγκτη. Υπό αυτή την έννοια, λόγος παραδειγματικός!

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here