Η Πανσέληνος και η Νέα Σελήνη προκαλούν σεισμούς -λένε Ιάπωνες ερευνητές

Ιαπωνική επιστημονική έρευνα .που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Geoscience» συσχετίζει τις φάσεις της σελήνης με τις πιθανότητες σεισμού.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι ισχυροί καταστροφικοί σεισμοί, όπως στην Ινδονησία το 2004, στη Χιλή το 2010 και στην Ιαπωνία το 2011, έχουν περισσότερες πιθανότητες να συμβούν όταν η σελήνη είναι στη φάση της Πανσελήνου ή της Νέας Σελήνης.

Αποδίδουν μάλιστα τη συσχέτιση φάσεων με σεισμούς στο ότι αυτές τις δύο περιόδους του μήνα, όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη ευθυγραμμίζονται, αυξάνεται περισσότερο η βαρυτική επίδραση του φεγγαριού πάνω στον πλανήτη μας. Η αλλαγή στη βαρυτική επίδραση δεν επηρεάζει μόνον την επιφάνεια των υδάτων και τις παλίρροιες, αλλά ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στον γήινο φλοιό επηρεάζει -κατά την γνώμη τους-  και τα τεκτονικά ρήγματα.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο καθηγητής  σεισμολογίας Σατόσι Ίντε του Πανεπιστημίου του Τόκιο

Οι ερευνητές ανέλυσαν επί τούτου στοιχεία από 10.000 σεισμούς έντασης άνω των 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε όλο τον κόσμο. Η ανάλυση έδειξε ότι  οι σεισμοί άνω των οκτώ βαθμών εμφανίζουν μεγαλύτερη συσχέτιση με την Πανσέληνο και τη Νέα Σελήνη.

Από τους 12 μεγαλύτερους σεισμούς 8,2 βαθμών οι εννέα συνέβησαν κοντά σε αυτές τις δύο μέρες.

Καμία σχέση με τις φάσεις του φεγγαριού δεν διαπιστώθηκε σε ό,τι αφορά μικρότερους σεισμούς

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here