Η ΟΙΕΛΕ καταγγέλει διαπλοκή στην ιδιωτική εκπαίδευση – επιστολή στον πρωθυπουργό

Της Ολυμπίας Λιάτσου.

Επειδή διαπλοκή δεν υπάρχει μόνο στα ΜΜΕ.  Την ημέρα που συζητείτο στη Βουλή το μέγα θέμα διαπλοκή – Δικαιοσύνη, η ΟΙΕΛΕ επέλεξε να στείλει επιστολή στον  Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καταγγέλοντας  διαπλοκή στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η ΟΙΕΛΕ κατονομάζει δύο συγκεκριμένα συγκροτήματα Τύπου, τον ΔΟΛ και το συγκρότημα Αλαφούζου, λέγοντας ότι με στοχευμένα δημοσιεύματα τους που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα , επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, αυτά των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων.

Τελευταίο και μείζον κρούσμα διαπλοκής, η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για την ιδιωτική εκπαίδευση. Ακολούθησε ένας πρωτοφανής επικοινωνιακός μηχανισμός παραπληροφόρησης  από μερίδα των ΜΜΕ , γεγονός που , όπως αναφέρει η ΟΙΕΛΕ, αποτελεί απόδειξη της ύπαρξης του ομφάλιου λώρου ανάμεσα σε συγκροτήματα του Τύπου και σε ιδιοκτήτες φορέων της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Αναλυτικά η επιστολή της ΟΙΕΛΕ:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι έννοιες των corporate media και media lobbying είναι συνυφασμένες με την επικυριαρχία των ασύδοτων δυνάμεων της αγοράς και των ΜΜΕ που τις στηρίζουν επικοινωνιακά στις σύγχρονες Δυτικές Δημοκρατίες. Η παρασιτική σχέση ανάμεσα σε κομμάτι του επιχειρηματικού κόσμου και στα ΜΜΕ, γνωστή ως διαπλοκή, συχνά ευλογείται και από πολιτικές δυνάμεις που πρόσκεινται ιδεολογικά στο νεοφιλελεύθερο χώρο, συγκροτώντας έτσι ένα αμαρτωλό τρίγωνο εξουσίας.

Το φαινόμενο αυτό οξύνθηκε κατά την περίοδο της κρίσης, ιδιαίτερα στη χώρα μας, όπου συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης εφάρμοσαν διάφορες τεχνικές προπαγάνδισης ακραίων αντεργατικών ρυθμίσεων με κυριότερη αυτήν του κοινωνικού αυτοματισμού.

Στην ιδιωτική εκπαίδευση ζήσαμε με ιδιαίτερη ένταση την εργολαβική στήριξη κάποιων ΜΜΕ προς τους επιχειρηματίες του χώρου. «Όλως περιέργως» , λίγο πριν από την ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων της περιόδου 2010-2014, εμφανίζονταν δημοσιεύματα που μιλούσαν για «προνομιούχους» ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, για «Σοβιετοποίηση» της ιδιωτικής εκπαίδευσης κ.λπ. και καλούσαν για περιστολή εργασιακών δικαιωμάτων. Με τη συνέργεια αυτών των ΜΜΕ ψηφίστηκαν νόμοι που περιέκοψαν μισθούς εργαζόμενων έως και κατά 40%, με αποτέλεσμα να τροφοδοτούνται αποκλειστικά και μόνο τα ταμεία των επιχειρηματιών και όχι το δημόσιο και να βλάπτονται τα ασφαλιστικά ταμεία. Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις των τελευταίων ετών υπολογίζεται ότι το κέρδος των επιχειρηματιών στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Πριν από λίγες ημέρες ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για τα ιδιωτικά σχολεία, τα Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών προς αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας. Την ανακοίνωση αυτή ακολούθησε ένας άνευ προηγουμένου επικοινωνιακός ορυμαγδός άρθρων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών από δύο συγκεκριμένα επιχειρηματικά συγκροτήματα, το συγκρότημα Αλαφούζου και τον ΔΟΛ. Οι αναφορές των συγκεκριμένων ΜΜΕ στο νόμο είχαν δύο στοχεύσεις:

Α) Τον αποκλεισμό της άποψης των εργαζόμενων τόσο από έντυπα και ηλεκτρονικά άρθρα, όσο και από ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές των ΜΜΕ των συγκεκριμένων συγκροτημάτων και

Β) Τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας με την παρουσίαση ανύπαρκτων απαγορεύσεων που δήθεν περιέχονται στο νόμο (απαγόρευση δραστηριοτήτων ιδιωτικών σχολείων κ.λπ).

Το διακύβευμα για τους επιχειρηματίες στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι τεράστιο. Η νέα νομοθετική ρύθμιση, για πρώτη φορά στα χρονικά της ιδιωτικής εκπαίδευσης, χτυπά το όργιο της μαύρης και αδήλωτης εργασίας σε ιδιωτικά σχολεία (όπου οι εκτός ωρολογίου προγράμματος δραστηριότητες είναι εντελώς ανεξέλεγκτες), σε Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών. Με αυτό τον τρόπο καταπολεμάται αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή. Γίνεται αντιληπτό ότι οι επιχειρηματίες του χώρου πολεμούν λυσσαλέα τη ρύθμιση, γιατί θα απωλέσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα δώσουν πολύτιμη ανάσα στα δημόσια ταμεία. Στη μάχη αυτή, όπως προαναφέραμε, έχουν επιστρατεύσει τα προσκείμενα σε αυτούς ΜΜΕ, στήνοντας ένα βρώμικο παιχνίδι εντυπώσεων.

Είναι γνωστή σε ολόκληρο το Δυτικό κόσμο η τακτική των corporate media. Συκοφαντούν εργαζόμενους αλλά και ολόκληρες κοινωνικές ομάδες, στρέφοντας τη μία επαγγελματική ομάδα εναντίον της άλλης, προκειμένου να συντηρούνται η διαφθορά, η διαπλοκή και η επιχειρηματική ασυδοσία. Ωστόσο, υπάρχει το Σύνταγμα, η Ευρωπαϊκή και η εγχώρια νομοθεσία που προστατεύουν την κοινωνία και τους πολίτες από την παραπληροφόρηση και θέτουν όρους ισονομίας, αντικειμενικότητας και προβολής όλων των απόψεων. Παραθέτουμε χαρακτηριστικά:

Το άρθρο 14 του Συντάγματος που μιλά για το δικαίωμα προβολής όλων των απόψεων.

Το άρθρο 15 του Συντάγματος που αναφέρεται στην αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση της πληροφορίας.

Το άρθρο 52 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναφέρεται στην καταστρατήγηση της αρχής της αναλογικότητας και των δικαιωμάτων τρίτων από κακόβουλη χρήση της πληροφορίας.

Το άρθρο 4 του νόμου 2863/2000 που αναφέρει ότι οι θεσμοί της πολιτείας οφείλουν να διασφαλίζουν την πολυφωνία στα ΜΜΕ.

Με αφορμή την συζήτηση στη Βουλή για τη συστημική διαφθορά, η ΟΙΕΛΕ ζητά από την Κυβέρνηση την άμεση αποκοπή του ομφάλιου λώρου της διαπλοκής ανάμεσα σε ορισμένα ΜΜΕ και σε επιχειρηματικά συμφέροντα και την αποκατάσταση όρων διαφάνειας και ισονομίας στο πολιτικό σύστημα. Η πράξη αυτή αποτελεί κοινωνική επιταγή και είναι αναγκαία για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. »

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here