Η νέα περίοδος της Βουλής, η Εκκλησία και ο αναχρονισμός του αγιασμού

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ωρες-ώρες, η πολιτική λειτουργία της χώρας δείχνει σημάδια εντυπωσιακού αναχρονισμού. Τη στιγμή που ούτε στην μουσουλμανική Τουρκία, δεν «αγιάζουν» οι μουφτήδες τις περιόδους του κοινοβουλίου, η Ελλάδα διατηρεί ένα προνόμιο της Εκκλησίας, που παραπέμπει ευθέως σε συνθήκες θρησκευτικού κράτους.

Είναι δυνατόν, εν έτει 2016, ο αστικός διαφωτισμός να παρουσιάζει τόσο σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα;

Οσο κι αν υποστηρίζει κανείς, την ιδιαιτερότητα της ορθοδοξίας στη χώρα, επικαλούμενος μάλιστα και την συνταγματική πρόβλεψη της επικρατούσας θρησκείας, η άμεση εμπλοκή  της Εκκλησίας σε καθαρά πολιτικές εκδηλώσεις, ακόμη και με τη μορφή του συμβολικού αγιασμού των εργασιών κάθε νέας περιόδου του Ελληνικού Κοινοβουλίου από τον Αρχιεπίσκοπο, καταδεικνύει ότι έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε όσον αφορά τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας σ΄αυτή τη χώρα.

Ο αγιασμός της Βουλής είναι απλά, ένα επεισόδιο αυτής της εκσυγχρονιστικής καθυστέρησης που βιώνει συνολικά η χώρα. Ο θρησκευτικός όρκος των εκλεγμένων βουλευτών αποτελεί ένα άλλο κατάλοιπο αυτής της ιδιότυπης σχέσης Κράτους-Εκκλησίας στην Ελλάδα, που κρατά πολλά χρόνια.

Ακόμη και οι αλλαγές στο οικογενειακό Δίκαιο το 1982 δεν ολοκληρώθηκαν μέχρι σήμερα. Η καθιέρωση του πολιτικού γάμου ως προαιρετικού και όχι υποχρεωτικού, όπως συμβαίνει σε όλα τα σύγχρονα ευρωπαικά και μη κράτη, υποδηλώνει τις πιέσεις της Ιεραρχίας αλλά και την πρωτοφανή υποτέλεια του πολιτικού προσωπικού στις απαιτήσεις της Εκκλησίας, για πελατειακούς και άλλους λόγους.

Η αδιανόητη παρέμβαση της Ιεραρχίας και προσωπικά του Αρχιεπισκόπου για το πως θα διδάσκεται το μάθημα των Θρησκευτικών, επιβεβαιώνει την ιδιαίτερη σχέση πολιτικής-Εκκλησίας αλλά και αποτελεί ταυτόχρονα κι ένα βήμα για την υπέρβασή της.

Θυμάστε τι έγινε πριν 15 χρόνια με τις ταυτότητες και την πρωτοφανή πολιτική πρωτοβουλία του Χριστόδουλου να ανατρέψει την απόφαση για μη αναγραφή του θρησκέυματος σε αυτές.

Εφτασε η ώρα, η κοσμική εξουσία να αποκτήσει το πλήρε νόημα της και στην Ελλάδα, έστω και με καθυστέρηση. Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι η ευκαιρία γι αυτό. Εκτός κι αν επικρατήσουν και πάλι, δεύτερες σκέψεις.

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Απίστευτη και προκλητική επίθεση του γράφωντος!!! Από που πηγάζει όμως. Αυτά θα τολμούσε να τα λέει για άλλη θρησκεία? Το δικαίωμα λόγου και γραφής αίρεται σε περίπτωση κατάχρησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here