«Η Μόρια είναι ευρωπαϊκή φυλακή»- Διαμαρτυρία αλληλέγγυων της Λέσβου στον Πάπα

διαμαρτυρία παπας λεσβος ευρωκινηση μισινας

ΦΩΤΟ: ΕUROKINISSI(ΣΤ. ΜΙΣΙΝΑΣ)

Δεν ήταν μόνο οι προκαθορισμένες επισκέψεις, οι προεπιλεγμένοι, για λόγους ασφαλείας, πρόσφυγες που κατάφεραν να προσεγγίσουν τον Πάπα κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο και στο κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών τη Μόρια. Δεν ήταν μόνο το κλάμα και η απεγνωσμένη κραυγή των απελπισμένων. 

Ηταν και όσα δεν έδειξε η τηλεοπτική εικόνα, τουλάχιστον σε έκταση. Η διαμαρτυρία των αλληλέγγυων και των μελών διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων που έγινε στη Λέσβο, κατά της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, των μαζικών επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών, των συνθηκών φυλάκισης που έχουν επιβληθεί σε όλους όσους βρίσκονται πλέον στα ελληνικά νησιά.

διαμαρτυρια λςσβος παπας ευρωκινηση μισνιαςÉÓÔÙÍ ÃÉÁ ÔÇÍ ÓÕÌÖÙÍÉÁ ÅÐÁÍÁÐÑÏÙÈÇÓÇÓ ÊÁÉ ÔÏ ÁÓÕËÏ ÓÔÏ ËÉÌÁÍÉ (EUROKINISSI/ÓÔÅËÉÏÓ ÌÉÓÉÍÁÓ)

Γιατί μπορεί ο Πάπας, ο Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος να απευθύνουν εκκλήσεις στους ηγέτες και να ζητούν μέτρα υπέρ των προσφύγων, ωστόσο, για την φυλάκιση των προσφύγων και τις μαζικές απελάσεις δεν πήραν ευθέως θέση.

Ακόμη και η συμβολική πράξη μετεγκατάστασης στην οποία προχώρησε ο Πάπας, παίρνοντας μαζί του στη Ρώμη,  10 πρόσφυγες(8 από τη Συρία και 2 από το Αφγανιστάν), θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο, αν δεν ερμηνευθεί ως ντε φάκτο υπέρβαση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που οδηγεί στη φυλακή χιλιάδες πρόσφυγες.

Οχι πολιτική εκμετάλλευση, λέει ο Πάπας

Αλλωστε κι ο ίδιος ο ποντίφηκας, συνομιλώντας με δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής του στη Ρώμη, ήταν σαφής: Δεν μπορεί να υπάρξει καμία πολιτική εκμετάλλευση από τη στιγμή που τις συμφωνίες ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία δεν τις γνώριζα καλά, τις είχα διαβάσει μόνον στον Τύπο» δήλωσε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Φραγκίσκος αποκάλυψε ότι αποδέχθηκε αμέσως με χαρά πρόταση συνεργάτη του να φιλοξενήσει κάποιους πρόσφυγες. Υπογράμμισε, δε, ότι τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, έπειτα από συνεννόηση με τις ιταλικές και ελληνικές αρχές.

Ο ποντίφικας αποσαφήνισε ότι δεν έκανε επιλογή μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, αλλά ότι οι τρεις αυτές οικογένειες είχαν πλήρη και έγκυρα έγγραφα. «Δεν πρόκειται για προνόμιο, είναι όλοι τέκνα του Θεού», τόνισε ο Φραγκίσκος.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι πρέπει να υπάρξει μεγάλη ευθύνη σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία, διότι «πρέπει να επιδείξουμε, ακριβώς, ευθύνη στο πώς θα καταφέρουμε να εντάξουμε τους ανθρώπους αυτούς

Βέβαια είναι αλήθεια ότι ο Πάπας και οι άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες καταδίκασαν την πολιτική των κλειστών συνόρων και της ύψωσης των φραχτών. Και ζήτησαν από τους ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν όλα τα μέτρα για παροχή προστασίας σε όσους έχουν ανάγκη.  Χρειάζεται όμως περισσότερη σαφήνεια από την ηγεσία της παγκόσμιας χριστιανικής κοινότητας η οποία στο προσφυγικό θέμα, επέδειξε, στα λόγια, μεγαλύτερη ευαισθησία από τους φυσικούς, πλην ανύπαρκτους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here