Ταξίδι αστραπή της Μέρκελ σε προσφυγικό καταυλισμό στην Τουρκία

Μ΄ένα ταξίδι που διήρκεσε συολικά 5 ώρες η γερνανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε για πρώτη φορά έναν προσφυγικό καταυλισμό κοντά στα συροτουρκικά σύνορα, στη πόλη Γκαζιαντέπ.  Την συνόδευαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς.

Η επίσκεψη έγινε κάτω από δρακόντεια  μέτρα ασφαλείας. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούντογλου περίμενε με λουλούδια την Γερμανίδα Καγκελάριο στο αεροδρόμιο ενώ το κονβόι των δυο ηγετών προς το προσφυγικό στρατοπεδο συνόδευαν τρία στρατιωτικά ελικόπτερα.

«Ηταν πολύ καλό που βρεθήκατε εδώ» δήλωσε η Φάτμα Σαχίν, δήμαρχος του Γκαζιαντέπ. «Για μεγάλο διάστημα η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος συμπεριφέρονταν σαν πίθηκοι που δεν ακούνε τίποτα, δεν βλέπουν τίποτα και δεν λένε τίποτα για το προσφυγικό. Από τότε που είδαμε τις φωτογραφίες του νεκρού προσφυγόπουλου Αϊλάν Κουρντί στις ακτές του Αιγαίου κάτι άλλαξε» συμπλήρωσε.

Η κ. Μέρκλε και η συνοδεία της επισκέφθηκαν τον προσφυγικό καταυλισμό Νιτσίπ στην Γκαζιαντέπ, όπου διαμένυν χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες σε κοντέινερ. Λειτουργεί ένα σχολείο για τα παιδιά και η φροντίδα των προσφύγων είναι ικανοποιητική.

Ωστόσο εννέα στους δέκα Σύρους πρόσφυγες δεν μένουν σε ένα τέτοιο καταυλισμό στην Τουρκία. Πρέπει μόνοι τους να τα βγάλουν πέρα και τα παιδιά τους δεν πηγαίνουν στο σχολείο. Την κατάσταση αυτή θέλει να αλλάξει η ΕΕ μαζί με την Τουρκία τώρα.

Η Καγκελάριος Μέρκελ ήθελε να επισκεφθεί τον προσφυγικό καταυλισμό προκειμένου να σχηματίσει προσωπική εικόνα για την κατάσταση των προσφύγων και τις ανάγκες βελτίωσης. Η Τουρκία έχει ήδη συμφωνήσει να λάβει από την ΕΕ καταρχάς τρία δισεκατομμύρια ευρώ ως βοήθεια για την φροντίδα των προσφύγων στο έδαφός της.

Εκτός του προσφυγικού η κ. Μέρκελ  δεν συναντήθηκε με άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφους οι οποίοι επικρίνουν την κυβέρνηση και βρίσκονται υπό διωγμό. Ετσι, δεν έστειλε κάποιο μήνυμα σχετικά με τον σεβασμό των ατομικών ελευθεριών και της ελευθερίας του τύπου που πλήττεται βάναυσα το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία, από την ηγεμονική στάση του Προέδρου Ερντογάν.

Πηγή: Deutsche Welle 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here