Η μάχη των σκουπιδιών: Εγκρίθηκε, εν μέσω αντιδράσεων και καταγγελιών, το νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής-Τι προβλέπει-Ο αντίλογος

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ενέκρινε τελικά, με συνοπτικές διαδικασίες, κατά πλειοψηφία και μέσα σε θύελλα διαμαρτυριών και αντιδράσεων, την 2η αναθεώρηση του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής. 

Όταν έφτασε η ώρα της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος, δεκάδες κάτοικοι από τη Φυλή, από άλλες περιοχές της Δυτικής Αττικής και από το Γραμματικό κατέλαβαν το χώρο του προεδρείου, με πανό και με συνθήματα, με αίτημα την αναβολή της συζήτησης, την απόσυρση του σχεδίου ΠΕΣΔΑ και τη ριζική αναμόρφωσή του.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, κάτοικοι της Φυλής εμπόδισαν την εξέλιξη της διαδικασίας καθ’ ότι εφοδιασμένοι με πανό και μεγάφωνα, δεν επέτρεπαν να μιλήσει κανένας, ενώ δεν αποδέχθηκαν και την πρόταση του προέδρου να τοποθετηθεί και να μιλήσει εκπρόσωπος τους από το βήμα.

Ακολούθησε πολύωρη διακοπή και εφ’ όσον δεν διαφαινόταν πρόθεση αποχώρησης των διαμαρτυρομένων,  η περιφερειακή αρχή σε συνεννόηση με τις παρατάξεις προχώρησε στην ψήφιση της εισήγησης για τον ΠΕΣΔΑ, η οποία είχε αποσταλεί σε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους από την περασμένη εβδομάδα.

%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%86%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b5%ce%ba%cf%8c-2

Η ΠΡΩΣΥΝΑΤ

Οπως αναφέρει σε ανάρτησή της η Πρωτοβουλία Συνεννόησης για την διαχείριση των απορριμάτων(ΠΡΩΣΥΝΑΤ), το προεδρείο διέκοψε τη διαδικασία, με τους περιφερειακούς συμβούλους να βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής της εξέλιξης της διαμαρτυρίας. Στο μεταξύ, κατατέθηκε και επίσημο αίτημα απόσυρσης του θέματος της έγκρισης του ΠΕΣΔΑ, «προκειμένου να εκπονηθεί νέα μελέτη που να παίρνει υπόψη της τις ανάγκες των πολιτών της Αττικής και του περιβάλλοντος» -από επτά περιφερειακούς συμβούλους (Άννα Βασιλάκη, Δέσποινα Κουτσούμπα, Μάκη Μαντά, Ζωή Ράικου, Γιάννη Πρωτονοτάριο, Μαρίνα Κουκά, Φλώρα Νικολιδάκη)- αίτημα που αγνοήθηκε από το προεδρείο.

«Ξαφνικά -και ενώ η διακοπή είχε ξεπεράσει κατά πολύ τη μία ώρα- υπήρξε μια μαζική είσοδος των περιφερειακών συμβούλων της πλειοψηφίας στην αίθουσα της συνεδρίασης και, από το πουθενά, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου -μέσα από μια ομάδα συμβούλων της πλειοψηφίας- άρχισε να ανακοινώνει τα αποτελέσματα μιας ψηφοφορίας, που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ !!! Η ενέργεια αυτή φάνηκε να καταλαμβάνει εξ απήνης τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που άκουσαν να ανακοινώνεται η στάση τους στην υποτιθέμενη ψηφοφορία και προκάλεσε νέο κύμα έντονων αποδοκιμασιών< αναφέρει η ΠΡΩΣΥΝΑΤ. Και συνεχίζει:

«Πρόκειται, αναμφίβολα για ένα καραμπινάτο πραξικόπημα, που δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αντιπροσωπεύει, ακόμη και μια υποτυπώδη, διαδικασία έγκρισης του συγκεκριμένου ΠΕΣΔΑ. Ενός ΠΕΣΔΑ που είναι, ήδη, απονομιμοποιημένος από το ίδιο το περιεχόμενό του. Υποθέτουμε ότι σε αυτή την εκτροπή δεν υπήρξε συναίνεση κάποιας άλλης παράταξης, γι αυτό και θα περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις αντιδράσεις τους», καταλήγει.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής

«Παρά τις προσπάθειες διαφόρων εκπροσώπων συλλογικοτήτων να ακυρωθεί η διαδικασία του Περιφερειακού Συμβουλίου, άνοιξε ο δρόμος για την εφαρμογή του νέου Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής, που αποτυπώνει την οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη, με δημόσιο και αποκεντρωμένο χαρακτήρα, διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής», αναφέρει στην ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Αττικής.

χωματερη

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής Γιάννης Βασιλείου, αναφερόμενους στους «διαδηλωτές», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: «Εχουν τις εξής δύο επιλογές: Είτε να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις και να συνδράμουν στο πλαίσιο του νέου ΠΕΣΔΑ, είτε να γίνουν βαρίδια στην δύσκολη αυτή προσπάθεια που ξεκινά η περιφέρεια Αττικής, η οποία όμως αποτελεί και την μοναδική ευκαιρία για όλους και κυρίως για την Φυλή, που αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα».

Το νέο σχέδιο 

Το νέο Σχέδιο, όπως εκτιμάται, σηματοδοτεί και εγγυάται μια νέα δυναμική αφετηρία σύγχρονης διαχείρισης στα απορρίμματα, με βασικά χαρακτηριστικά την εξοικονόμηση πόρων σε οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη βάση, με αποκεντρωμένο και δημόσιο χαρακτήρα. Αμέσως μετά την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ, από τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, όπου θα αποσταλεί η απόφαση του ΠΕΣΥ, θα ξεκινήσει η επόμενη κρίσιμη φάση, αυτή της εφαρμογής του Σχεδίου.

«Αρχικά», όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπρόεδρος του ΕΣΔΝΑ, Αφροδίτη Μπιζά, «με τη διασφάλιση της χρηματοδότησής των έργων, για την ανάπτυξη και δημιουργία των δομών που έχουν προτείνει οι δήμοι και παράλληλα μέσα από την ενεργοποίηση τους, κυρίως επί των δράσεων της Διαλογής στην Πηγή, της ανακύκλωσης, κ.α. Καθώς η έγκριση της χρηματοδότησης των απαιτούμενων έργων προϋπέθετε την ολοκλήρωση της διαδικασίας «νομιμοποίησης» της 2ης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ».

Προσθέτει, δε, ότι από την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) έως σήμερα, τόσο η περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΣΔΝΑ, Ρένα Δούρου, όσο και στελέχη του Συνδέσμου σε συναντήσεις με τους αρμόδιους πολιτειακούς παράγοντες, προώθησαν ρυθμίσεις και μέτρα για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ. Στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφη σχετική ΚΥΑ και άλλες επιμέρους διευκρινιστικές αποφάσεις για την απλοποίηση της εγκατάστασης και λειτουργίας των δομών από τους δήμους (π.χ. να ορίζουν τις τιμές και να διαθέτουν στην αγορά τα προϊόντα ανάκτησης από την ανακύκλωση κ.α.), αλλά και επί του ρυθμιστικού σχεδίου, προκειμένου να δημιουργηθούν σε ορισμένες περιοχές, εγκαταστάσεις για τα «πράσινα σημεία» και άλλες υποδομές συγκέντρωσης τών προς επανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών.

Ήδη, ο δήμος Κρωπίας έλαβε το «πράσινο φως για την αδειοδότηση του πρώτου «Πράσινου Σημείου» στην Αττική, στο Κορωπί. Υπενθυμίζεται ότι ήταν από τους πρώτους δήμους που εκπόνησε ολοκληρωμένο Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων τον Ιούνιο του 2015, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο κατέθεσε πρόταση χρηματοδότησης του εν λόγω έργου στο νέο ΕΣΠΑ και αναμένει την αξιολόγηση.

Η κ. Μπιζά χαρακτηρίζει «αναγκαιότητα» την άμεση ενεργοποίηση των δήμων για την εφαρμογή του νέου συστήματος «Καθαριότητας» στη βάση των προτάσεων που οι ίδιοι κατάρτισαν μέσω των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων. «Οι δήμοι μπορούν άμεσα και χωρίς μεγάλο κόστος να ξεκινήσουν την υλοποίηση του νέου Σχεδίου, ορίζοντας μικρά «πράσινα σημεία» σε κοινόχρηστους χώρους για την συγκέντρωση στους κατανεμημένους κάδους των υλικών όπως το γιαλί, το χαρτί, το πλαστικό και τα βιοαπόβλητα». Για τα τελευταία, τα οποία αποτελούν μία κρίσιμη μάζα, περίπου 40%, επί του συνολικού όγκου των σύμμικτων, επισημαίνει ότι «πλέον θα διαχωρίζονται στην πηγή και θα αξιοποιούνται». Για την διευκόλυνση των νοικοκυριών ο ΕΣΔΝΑ, θα διανείμει τους ειδικούς καφέ κάδους, ενώ αρκετοί έχουν τοποθετηθεί ήδη σε χώρους, μεγάλης κατανάλωσης ειδών εστίασης. Σημειώνει,δε, ότι με τα καθαρά πλέον βιοαπόβλητα και τον εκσυγχρονισμό του Εργοστάσιου Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) στη Φυλή, υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής βελτιωμένου, καλής ποιότητας κομπόστ για χρήση (λίπανση) στη γεωργία. Επίσης, ο ΕΣΔΝΑ σε συνεργασία με τους δήμους -καταρχήν- εκείνους που έχουν πολλά πράσινα (χόρτα- κλαδιά) απόβλητα, ξεκίνησε την επιμέρους αποκομιδή τους, με αποτέλεσμα «να μειώνονται σημαντικά τα σύμμικτα απορρίμματα τους, άρα και το κόστος που καταβάλλουν στο Σύνδεσμο, ενώ το υλικό κονιορτοποιείται και επαναχρησιμοποιείται ως νέο».

Στο πλαίσιο αυτό, συμπληρώνει η κ. Μπιζά, εντάσσεται και το πρόγραμμα συλλογής έντυπου χαρτιού και ανακύκλωσης με το σύστημα Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) που ξεκίνησε ο ΕΣΔΝΑ στα σχολεία των δήμων της ΠΑΤΤ. Με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή των παιδιών, τοποθετούνται μεταλλικοί κάδοι (χρώματος πράσινου με κίτρινο καπάκι), στα προαύλια των σχολείων. Παράλληλα, αναφέρει, «προχωρούμε σε δράσεις που περιλαμβάνουν διανομή ενημερωτικού υλικού (φυλλάδια, αυτοκόλλητα) με το σύνθημα «’Ελα στον κύκλο μας». Γίνεται ενημέρωση για την ανακύκλωση χαρτιού, παρουσίαση του τρόπου αποκομιδής του κάδου από το ειδικό όχημα του ΕΔΣΝΑ και τοποθέτηση του ειδικά σχεδιασμένου κάδου ανακύκλωσης χαρτιού του «ΧΑΡΤΟΦΑΓΟΥ» εντός των σχολικών αιθουσών». Ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί δράσεις σε σχολεία του Δήμου Αλίμου και της Αγίας Παρασκευής, ενώ κάδοι τοποθετήθηκαν στους Δήμους: Αλίμου, Αγ. Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου, Ηρακλείου, Αγ. Παρασκευής, Βριλησσίων, Πεντέλης, Μάνδρας-Ειδυλλίας.

Ειδικότερα, για την υλοποίηση της δράσης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, Χρήστος Καπάταης, ο οποίος με πρωτοβουλία του την ξεκίνησε ήδη στα σχολεία των οκτώ δήμων του Νοτίου Τομέα, έχοντας τοποθετήσει 2.000 χάρτινους κάδους εντός των σχολικών κτιρίων. Μιλά για τον ενθουσιασμό των παιδιών κατά τις ενημερωτικές εκδηλώσεις και την ευαισθησία τους ως προς τη διάσωση των φυσικών πόρων που ενέχει η λογική της ανακύκλωσης. Το ίδιο ενδιαφέρουν εκδηλώνουν τόσο οι δήμαρχοι όσο και η εκπαιδευτική κοινότητα, «υποστηρίζοντας ένθερμα την εφαρμογή της δράσης», όπως διαπιστώνει ο αντιπεριφερειάρχης στις συσκέψεις που συγκαλεί για την παρουσίαση του προγράμματος.

Ο κ. Καπάταης σε δήλωσή του για το ζήτημα αυτό, υπογραμμίζει: «Εντείνουμε τις προσπάθειες μας σε συνεργασία με τον Α΄βαθμό ΟΤΑ για άμεση και αποτελεσματική μετάβαση στο νέο μοντέλο της διαχείρισης και η σχολική κοινότητα, αποτελεί προνομιακός χώρος ειδικά όταν οι δημοτικές αρχές και η εκπαιδευτική κοινότητα αντιλαμβάνονται το μέγεθος και την σοβαρότητα του θέματος».

   Βασικά χαρακτηριστικά του νέου ΠΕΣΔΑ

Συνοπτικά τα βασικά στοιχεία που εμπεριέχονται στο νέο ΠΕΣΔΑ προσδιορίζοντας και τη φιλοσοφία του νέου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων είναι:

-Η κοινωνική συμμετοχή και συναίνεση, τόσο στο στάδιο σχεδιασμού, όσο και στην υλοποίηση των δράσεων με ευθύνη και δράση από κάθε πολίτη, στην αρχή ότι η διαχείριση των απορριμμάτων απαιτεί «από πολλούς λίγα και όχι από λίγους πολλά». Το ερώτημα που θέτει ο νέος σχεδιασμός είναι «πώς θα διαχειριστούμε τα απορρίμματα» και όχι «πού θα τα μεταφέρουμε», ακριβώς όπως ορίζει ο νόμος και το ΕΣΔΑ, ο εθνικός σχεδιασμός.

-Η υποχρέωση για τοπικό σχεδιασμό σε επίπεδο δήμων και ταυτόχρονα ο ορισμός ότι το 52% των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) θα διαχειρίζονται με διαλογή στη πηγή σε τοπικό επίπεδο με ευθύνη των δήμων, εξασφαλίζοντας άμεσα την αποκέντρωση στη διαχείριση.

-Η αμφισβήτηση έως και κατάργηση του όρου «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων» (ΟΕΔΑ). Οι μονάδες επεξεργασίας διαχωρίζονται από τους χώρους τελικής διάθεσης, ενώ το σύνολο των εγκαταστάσεων αποκεντρώνονται και εγκαθίστανται σε όλη την Αττική. Μπαίνουν οι βάσεις για να πάψει οριστικά να λειτουργεί η χωματερή της Φυλής – «μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου», σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

-Η αξιοποίηση των εξοφλημένων λατομείων-μεταλλείων, (η Αττική διαθέτει 154), τόσο για χώρους εγκατάστασης πράσινων σημείων, μικτά επικίνδυνα απόβλητα (ΜΕΑ) και μονάδων βιοαποβλήτων, όσο και για χώρους τελικής διάθεσης.

– Η υιοθέτηση μαζί με την αρχή της αποκέντρωσης και την αρχή της εγγύτητας για την εγκατάσταση μονάδων διαχείρισης (ιδίως ΜΕΑ και μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων), έτσι ώστε στην πράξη να απαιτούνται ελάχιστοι έως καθόλου σταθμοί μεταφόρτωσης (ΣΜΑ,βεβαίως όμως όχι κεντρικοί ΣΜΑ.

Ο αντίλογος της ΠΡΩΣΥΝΑΤ

Πρώτη επισήμανση

Η δεκαετία (2006-2016) του υφιστάμενου σχεδιασμού τελειώνει, χωρίς να έχει γίνει ούτε ένα ουσιαστικό βήμα προς τα μπρος. Ότι κάναμε το 2006, κάνουμε και το 2016.

Δεύτερη επισήμανση

Από αύριο ξεκινά μια νέα επώδυνη φάση, αν εγκριθεί ο ΠΕΣΔΑ με την παρούσα μορφή, που θα κουβαλά στην πλάτη της πολλές από τις παθογένειες του παλιού σχεδιασμού.

Στο ερώτημα γιατί κάνουμε αυτήν την απαισιόδοξη πρόβλεψη, η απάντηση είναι πολύ απλή. Την κάνουμε γιατί:

  • Από αύριο και για πολλά χρόνια ακόμη, θα συνεχίσουμε να μην έχουμε δημοτικές υποδομές υποδοχής και αξιοποίησης (περιβαλλοντικά και οικονομικά) της πρώτης μεγάλης κατηγορίας των ΑΣΑ, των ανακυκλώσιμων υλικών.
  • Από αύριο και για πολλά χρόνια ακόμη το ουσιαστικό έργο της ανακύκλωσης θα εξακολουθήσουν να το κάνουν τα ιδιωτικά συστήματα -και θα επωφελούνται από αυτό-, ενώ οι δήμοι θα συνεχίσουν να κάνουν τη συλλογή και τη μεταφορά και να επωμίζονται το κόστος.
  • Από αύριο και για πολλά χρόνια ακόμη, θα συνεχίσουμε να μην έχουμε δημοτικές υποδομές υποδοχής και αξιοποίησης (περιβαλλοντικά και οικονομικά) της δεύτερης μεγάλης κατηγορίας των ΑΣΑ, των προδιαλεγμένων οργανικών, που θα πρέπει να μεταφέρονται στο ΕΜΑΚ και, ίσως, στο μέλλον και σε κάποιες άλλες κεντρικές μονάδες κομποστοποίησης.
  • Από αύριο και για πολλά χρόνια ακόμη, εξ αιτίας των παραπάνω, τα ποσοστά προδιαλογής και ανάκτησης υλικών θα παραμένουν χαμηλά και οι στόχοι που μπαίνουν θα αποτελούν «όνειρο θερινής νυκτός».
  • Για το λόγο αυτό, από αύριο και για πολλά χρόνια ακόμη, τα σύμμεικτα θα εξακολουθήσουν να είναι η μεγαλύτερη κατηγορία των ΑΣΑ.
  • Από αύριο και για πολλά χρόνια ακόμη, δεν θα μπορούμε να υποβάλλουμε σε επεξεργασία τα πολλά σύμμεικτα που θα έχουμε, αφού το μοναδικό εργαλείο που θα έχουμε στη διάθεσή μας θα είναι το ΕΜΑΚ -να μην ξαναπούμε το γιατί- το οποίο τη μόνη δουλειά που κάνει είναι: να θάβει ότι υποδέχεται, να συντηρεί την επιχειρηματική δραστηριότητα μιας ιδιωτικής εταιρείας, να «βάζει μέσα» οικονομικά τον ΕΔΣΝΑ και τους δήμους και να προσφέρει χώρο στον κ. Βρούστη να κάνει «πειράματα» με τα απόβλητα της λαχαναγοράς και της ψαραγοράς, σκορπώντας βρώμα και δυσωδία σε όλη τη Δυτική Αττική.Eνδεχομένως, να υπάρχει και η μονάδα της WATT στη Φυλή και μια μονάδα στην Ανατολική Αττική, της οποίας αφού συρρικνώθηκε στο μισό η δυναμικότητα, συνδέθηκε και η χωροθέτησή της με τη λαθεμένη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Γραμματικού, για να γίνει και αυτής της μονάδας δύσκολη η κατασκευή.
  • Τέλος, από αύριο και για πολλά χρόνια ακόμη, θα εξακολουθήσουμε να έχουμε τεράστιες ανάγκες σε χώρους ταφής, οι οποίοι, όμως, δεν θα υπάρχουν, αφού τα τελευταία κύτταρα του ΧΥΤΑ Φυλής θα έχουν γεμίσει, μέχρι το τέλος του 2018 και οι νέοι ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ είναι ακόμη στα χαρτιά. Και, φυσικά, δεν μας διαφεύγει ότι οι πρώτοι υποψήφιοι χώροι, αν και όταν επιλεγούν, είναι αυτοί των παλιών χωροθετήσεων, όπως το Μελετάνι και το λατομείο Μουσαμά, μαζί με τη χιλιοσυζητημένη περίπτωση του ΧΥΤΑ Γραμμματικού.

Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα. Την οποία αντί να παραδεχτείτε, προσπαθείτε να την ωραιοποιήσετε με επικοινωνιακά κόλπα της τελευταίας ώρας και να κάνετε το μαύρο – άσπρο, όπως έγινε με το δελτίο τύπου του ΕΔΣΝΑ, που απαντά στην κριτική του δήμου Ιλίου. Το μόνο που καταφέρατε, ωστόσο, είναι να επιβεβαιώσετε τα όσα σας καταμαρτυρούμε: από τη μια, παραδέχεστε ότι ποτέ δεν κάνατε ουσιαστική αξιολόγηση των τοπικών σχεδίων των δήμων και δεν τους βοηθήσατε διαχειριστικά και οικονομικά και, από την άλλη, επιβεβαιώνετε ότι ποτέ δεν αναλάβατε ουσιαστικές δεσμεύσεις για το μέλλον της εγκατάστασης της Φυλής. Για να μην τα πολυλογούμε, σας προκαλούμε, αντί να εκδίδετε ανώδυνα δελτία τύπου, να τολμήσετε να συμπεριλάβετε και στο σχέδιο απόφασης αυτά που λέτε στο δελτίο τύπου: κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής με την πλήρωση των κυττάρων της β΄ φάσης, όχι στην κατασκευή της γ΄ φάσης, καμία νέα εγκατάσταση στην ΟΕΔΑ Φυλής, συμπεριλαμβανομένης της μονάδας της WATT, προσθέτουμε εμείς. Πάρτε εσείς όλη τη δόξα αυτής της απόφασης και αφήστε εμάς τους μαξιμαλιστές και αιθεροβάμονες να μιλάμε για το συνολικό κλείσιμο της εγκατάστασης.

Τρίτη επισήμανση

Θα αναρωτηθούν κάποιοι/ες από εσάς: μα θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα πράγματα από αυτά που γίνονται; Δεν είναι, ήδη, αρκετό ότι ακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ; Απαντάμε χωρίς κανένα ενδοιασμό: ακόμη και σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, ακόμη και με τις υφιστάμενες μνημονιακές δεσμεύσεις, ειδικά στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, θα μπορούσαν να γίνουν τεράστια βήματα μπροστά. Και στην Αττική και σε όλες τις άλλες περιφέρειες της χώρας. Όσο για τους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ, το ξέρετε και το ξέρουμε ότι χωρίς την κατάργησή τους δεν θα βρισκόσασταν στη θέση που βρίσκεστε, ούτε καν θα τολμούσατε να κυκλοφορήσετε. Μην το επαναλαμβάνετε, λοιπόν, κουραστικά και μονότονα.

Είχατε μια μοναδική ευκαιρία, να προχωρήσετε ακόμη και σε ρήξεις. Ειδικά, εσείς στην Αττική για δύο επιπλέον λόγους: αφενός γιατί είχατε δίπλα σας μια συγγενή πολιτικά κυβέρνηση και, αφετέρου, γιατί δε χρειάστηκε να κουνήσετε το δαχτυλάκι σας για να ψάξετε για το εναλλακτικό μοντέλο που θα έπρεπε να εφαρμόσετε, αυτό της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στην προδιαλογή και στην ανάκτηση των υλικών. Το βρήκατε έτοιμο «στο πιάτο» και, πολύ σύντομα, αυτό το μοντέλο έγινε και εθνικό σχέδιο.

Εσείς τι κάνατε; Εκμεταλλευτήκατε αυτήν την ιδέα για να εμφανιστείτε καινοτόμοι, για να κολακέψετε τους κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών, για να τους κάνετε τμήμα του εκλογικού σας μηχανισμού και για να κερδίσετε τις εκλογές. Και όταν ήρθε η ώρα να εφαρμόσετε αυτά που υποσχεθήκατε, «ανακρούσατε πρύμναν». Αναδιπλωθήκατε, δυσφημήσατε και κακοποιήσατε την ιδέα της αποκεντρωμένης διαχείρισης. Κρατήσατε το περίβλημα και καταστρέψατε την ουσία της. Συμβιβαστήκατε με την καθολική παρουσία των εργολάβων στο έργο του ΕΔΣΝΑ και παρακολουθήσατε με απάθεια τις νέες προσπάθειες επέκτασής τους, όπως αυτή της WATT. Δεν βρήκατε να πείτε ούτε μια κουβέντα για την επιλογή της κυβέρνησης να μην στηρίξει το νέο εθνικό σχέδιο και να αποκλείσει από τη χρηματοδότηση τις αποκεντρωμένες δημοτικές υποδομές. Διαθέτετε τεράστια κονδύλια από τα αποθεματικά της περιφέρειας για αμφιλεγόμενα έργα, αλλά δε σκεφτήκατε να δώσετε λίγα ψίχουλα στους δήμους για να ξεκινήσουν τα πρώτα τους βήματα με τα -ανεπαρκή- τους τοπικά σχέδια. Εκβιάζετε με το επιχείρημα ότι θα χαθούν λεφτά, αν δεν εγκριθεί το σχέδιο που φέρατε, αλλά δεν αισθάνεστε την ανάγκη να απολογηθείτε για τα τεράστια ποσά που διαφεύγουν από τους δήμους, μέσα από το σημερινό, διαβλητό σύστημα της ιδιωτικοποιημένης ανακύκλωσης.

Δεν έχετε καμία δικαιολογία, λοιπόν, δεν έχετε κανένα ελαφρυντικό και μην περιμένετε τη συμπόνια κανενός.

Τέταρτη επισήμανση

Εσείς πρέπει να εξηγήσετε αν ακολουθήσατε αυτό το δρόμο, από ατολμία για συγκρούσεις ή επειδή «μπλοκάρατε» και δεν ξέρατε τι να κάνετε ή επειδή, κάτι που μας φαίνεται πιθανότερο, έχετε επιλέξει να πάρετε τις αποφάσεις για τα πιο κρίσιμα ζητήματα του ΠΕΣΔΑ εν αγνοία της κοινωνίας, εν αγνοία ακόμη και των θεσμικών οργάνων, σε κλειστά γραφεία και σε αδιαφανείς διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση, σημασία έχει πως με αυτές σας τις επιλογές:

  • έχετε καταλήξει να συμβιβαστείτε με τις πιο συντηρητικές αντιλήψεις του τύπου «ούτε ένα κιλό σκουπίδια στον τόπο μου» ή «ποτέ και πουθενά ΧΥΤΑ», που οδηγούν άλλοτε σε διαιώνιση της Φυλής και άλλοτε σε ανόητες και επικίνδυνες απόψεις, όπως αυτή της εξαγωγής σκουπιδιών για καύση στο εξωτερικό
  • έχετε δώσει λαβή σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι η αυτοδιοίκηση, η περιφέρεια και ο δημόσιος τομέας είναι ανίκανοι για το παραμικρό και δεν μπορούν «να χωρίσουν δυο γαϊδουριών άχυρο» και, το κυριότερο,
  • έχετε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να εκδηλωθεί πολύ σύντομα μια κρίση διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική τεραστίων διαστάσεων. Κρίση από την οποία ωφελημένοι θα βγουν μόνο οι πλασιέ της καύσης, της αεριοποίησης και άλλων «θαυματουργών» λύσεων, που θα εμφανιστούν και σαν οι σωτήρες της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος, από πάνω.

Αυτή τη στιγμή υποτίθεται ότι όλοι/ες έχετε κατασταλάξει στη στάση που θα κρατήσετε. Οπότε, είναι, μάλλον, υπερφίαλο από μέρους μας να σας ζητήσουμε να την αλλάξετε. Παρόλα αυτά, επιτρέψτε μας να απευθυνθούμε σε όσους/ες υποστηρίζετε με θέρμη, με λιγότερη θέρμη ή και με δήθεν κριτική διάθεση το σχέδιο του ΠΕΣΔΑ και να σας πούμε ότι πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε ότι δεν θα βρίσκετε τίποτα που να σας κάνει υπερήφανους γι αυτή σας την επιλογή. Αντίθετα, θα ανακαλύψετε πολλούς λόγους για να μέμφεστε τους εαυτούς σας.

Από τη μεριά μας, θα κάνουμε το δικό μας «ταμείο», στο επόμενο διάστημα. Θα συζητήσουμε τι κάναμε καλά και τι όχι, που πετύχαμε και που αποτύχαμε. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: ότι δεν θα παραιτηθούμε ποτέ από το στόχο μιας κοινωνικά και περιβαλλοντικά δίκαιης διαχείρισης των αποβλήτων. Οπότε μη θεωρήσετε ότι κλείνει αυτή η συζήτηση με μια ενδεχόμενη υπερψήφιση του σχεδίου ΠΕΣΔΑ, γιατί γι αυτό το ζήτημα θα ξαναμιλήσουμε πολλές φορές και πολύ πριν από την επόμενη αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here