Η μάχη της Μοσούλης: Κούρδοι Πεσμεργκά κατέλαβαν χωριά στα ανατολικά-Επιθέσεις αυτοκτονίας από ISIS

 

 


Οι Κούρδοι του Ιράκ(Πεσμεργά) κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους πολλά χωριά στα ανατολικά της Μοσούλης, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ανέφεραν πηγές, στο πλαίσιο της ευρείας επιχείρησης που ξεκίνησε σήμερα για την ανακατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, που κατέλαβαν οι τζιχαντιστές του ISIS το 2014.

Συνολικά 45.000 άνδρες παίρνουν μέρος στην επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης, έχοντας την αεροπορική κάλυψη και συνδρομή των αεροσκαφών της διεθνούς συμμαχίας κατά των τζαιχαντιστών, με επικεφαλής τις ΗΠΑ.

%cf%87%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%bf%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b7

«Περίπου 4.000 Πεσμεργκά συμμετέχουν στην επιχείρηση στο Χαζίρ, σε τρία μέτωπα, για να εκκαθαρίσουν τα γύρω χωριά που έχουν καταληφθεί από το ΙΚ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γενική διοίκηση των κουρδικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Κούρδοι προωθούνται σε συντονισμό με τις ομοσπονδιακές ιρακινές δυνάμεις που κατευθύνονται προς τη Μοσούλη από τα νότια.

Μπαρζανί

Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί επιβεβαίωσε ότι κατά την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεων οι κουρδικές δυνάμεις κατέλαβαν μια έκταση 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο Μπαρζανί χαρακτήρισε το γεγονός αυτό «καμπή στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία», προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ δεν θα σημάνει απαραιτήτως και το τέλος της τρομοκρατίας ή της βίας στη χώρα.

Ο Μπαρζανί τόνισε ότι οι κουρδικές δυνάμεις δεν πρόκειται να μπουν στη Μοσούλη, αλλά απέφυγε να διευκρινίσει ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση των εδαφών που καταλαμβάνουν οι Κούρδοι. Στο παρελθόν, Κούρδοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι όλα τα εδάφη που θα καταλάβουν οι πεσμεργκά θα ενσωματωθούν στην αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με τους διοικητές των πεσμεργκά, οι Κούρδοι βρίσκονται πλέον κοντά στην Καρακός, μια πόλη απ’ όπου το ΙΚ εκδίωξε τους χριστιανούς το 2014. Η Καρακός ήταν η μεγαλύτερη χριστιανική πόλη του Ιράκ πριν καταληφθεί από το ΙΚ. Οι περισσότεροι χριστιανοί κάτοικοί της έφυγαν και αναζήτησαν καταφύγιο σε ζώνες που ελέγχονται από την κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο αντισυνταγματάρχης των πεσμεργκά Μοχάμαντ Ντάργουις είπε ότι στους κεντρικούς δρόμους και στους αγρούς, στις κοινότητες που απελευθερώθηκαν, υπάρχουν διάσπαρτες αυτοσχέδιες βόμβες ενώ επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα καθυστερούν την προέλαση των δυνάμεων. Ένας ταγματάρχης των Κούρδων διευκρίνισε ότι ορισμένοι μαχητές μπήκαν στα χωριά επιβαίνοντας σε στρατιωτικά οχήματα αλλά «δεν έκαναν τίποτα, δεν περπάτησαν καν στους δρόμους». Όπως διευκρίνισε, οι άνδρες του περιμένουν τις ομάδες των πυροτεχνουργών να εκκαθαρίσουν την περιοχή.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που συνοδεύει τους Κούρδους μαχητές ανέφερε ότι υποστηρίζονται από αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού.

Σε εικόνες από τις επιχειρήσεις που μεταδόθηκαν από το κουρδικό κανάλι Rudaw διακρίνονται οι πεσμεργκά να πυροβολούν για να σταματήσουν έναν καμικάζι που επιβαίνει σε παγιδευμένο αυτοκίνητο και κατευθύνεται καταπάνω τους. Δύο Κούρδοι βουλευτές είπαν ότι τουλάχιστον οκτώ Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν σήμερα στις επιχειρήσεις, όμως δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν τις συνθήκες του θανάτου τους.

Λίγο νωρίτερα, το «πρακτορείο» Amaq των τζιχαντιστών μετέδωσε ότι η οργάνωση εξαπέλυσε αλλεπάλληλες επιθέσεις εναντίον των κουρδικών δυνάμεων. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, πραγματοποιήθηκαν οκτώ επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον των Κούρδων μαχητών και καταστράφηκαν δύο Humvee των κουρδικών και σιιτικών δυνάμεων.

Ανησυχία ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ δεν κρύβει τη «μεγάλη του ανησυχία» για την ασφάλεια του πληθυσμού της Μοσούλης μετά την έναρξη της επιχείρησης ενώ η Ύπατη Αρμοστεία δήλωσε πως έως και 100.000 Ιρακινοί ενδέχεται να καταφύγουν στη Συρία και την Τουρκία για να ξεφύγουν από τη στρατιωτική επίθεση

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here