«Η μάχη της ακακίας»

Της ΑΝΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ*

 

Τις τελευταίες μέρες έδωσα κυριολεκτικά μια μάχη – θα μπορούσε να ονομαστεί “η μάχη της ακακίας” – στη γειτονιά όπου μένω στην Αθήνα, στο Μεταξουργείο, στην οδό Κεραμεικού.

Η οδός Κεραμεικού είναι από τους πιο όμορφους δρόμους του κέντρου της Αθήνας. Αρχίζει από την οδό Μενάνδρου και καταλήγει στο Γκάζι, στην Ιερά Οδό. Το μεγαλύτερο στολίδι αυτού του δρόμου είναι οι ακακίες του, δέντρα πολλών ετών, που δημιουργούν μία όμορφη στοά από φυλλώματα, μια πραγματική όαση τους καυτούς μήνες του καλοκαιριού.

Σύμφωνα, όμως, με την Υπηρεσία Πρασίνου του 3ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων, τα δέντρα αυτά έπρεπε, στην κυριολεξία, να κατακρεουργηθούν για να μην αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Μάταια προσπάθησα να τους πείσω ότι πρέπει να σεβαστούν την ιδιαιτερότητα αυτού του δρόμου και ότι υπάρχει και τρόπος να ελαφρώσουν τα δέντρα χωρίς αυτά να κλαδευτούν με τον πιο βάναυσο τρόπο. Παρόλο που – και προς τιμήν του – ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, κ. Γιώργος Αποστολόπουλος ήταν της ίδιας γνώμης με εμένα, δεν καταφέραμε τελικά να πείσουμε τους υπεύθυνους του 3ου Διαμερίσματος του Δήμου.

Από τις 18/03/2016, “κλαδεύουν” τις ακακίες της οδού Κεραμεικού κόβοντας ξερά και χλωρά κλαδιά, τα οποία μόλις είχαν αρχίσει να πετούν φυλλαράκια και σε λίγες μέρες θα άνθιζαν σκορπώντας το υπέροχο άρωμα της ανθισμένης ακακίας.

Τους παρακάλεσα θερμά, έφθασα στο σημείο να κλαίω σχεδόν παρακαλώντας τους, να λυπηθούν αυτά τα καταπράσινα κλαδιά. Η υπηρεσία ήταν άτεγκτη. Η βλακεία και η κακή πρόθεση είναι ανίκητες.

Πραγματικά λυπάμαι πολύ, γιατί διαπιστώνω για ακόμα μία φορά ότι η μεγάλη πληγή αυτού του τόπου είναι ένας δυσκίνητος, σκουριασμένος και πολλές φορές κακοπροαίρετος δημοτικός και κρατικός μηχανισμός.

*Ηθοποιός-βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κάτοικος Κεραμεικού

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here