Η μάχη για το ελληνικό χρέος-Spiegel: Διαφωνία Γαλλίας-Γερμανίας. Υπέρ ελάφρυνσης ο Γκάμπριελ. Στον άερα το Eurogroup

 

Στη κόψη του ξυραφιού βρίσκονται και τα δύο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup, την ερχόμενη Δευτέρα. Πρόσθετα μέτρα και ελάφρυνση χρέους, διχάζουν τα ευρωπαικά κράτη και όπως αναφέρει το Spiegel,τη Γαλλία και την Γερμανία. Ωστόσο θετικά υπέρ της Ελλάδας παρενέβη με γραπτή δήλωσή του ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζ. Γκάμπριελ, ο οποίς τάχθηκε υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους και κατά των νέων μέτρων λιτότητας. 

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, o Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν υποστηρίζει τις ελαφρύνσεις για την Ελλάδα, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να επιτύχει την ψήφιση των μέτρων που απαιτούν οι δανειστές, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τις απορρίπτει κατηγορηματικά.

Για το θέμα αυτό χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου στη Βουλή, όπου τόνισε ότι η απαίτηση της Γερμανία, να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, να πάρουμε μέρα και να μην υπάρξει σημαντική ελάφρυνση του χρέους, δεν είναι πραγματοποιήσιμη.

Σε επιστολή του μάλιστα προς το Eurogroup, o κ. Τσακαλώτος δηλώνει ότι δεν υπάρχει ελληνική δημοκρατική κυβέρνηση που να δεχθεί το πακέτο των προληπτικών μέτρων.

Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται σχετικές πληροφορίες και εκτιμά ότι η συμφωνία στο Εurogroup της Δευτέρας απειλείται με αποτυχία λόγω ακριβώς του θέματος της ελάφρυνσης του χρέους.

Το Spiegel επισημαίνει, επίσης, ότι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί τις απαιτήσεις για τα προληπτικά μέτρα ως πολιτικά ευαίσθητο θέμα.

Ακόμη, σημειώνει πως σύμμαχοι της Γερμανίας είναι η Φινλανδία και η Αυστρία, ενώ, εκτός από τη Γαλλία, την Ελλάδα υποστηρίζει κυρίως η Πορτογαλία. Παράλληλα, επιπρόσθετες δυσκολίες δημιουργεί το γεγονός ότι και το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ ενός πολύ εκτεταμένου κουρέματος του ελληνικού χρέους και κατέθεσε την περασμένη βδομάδα μια νέα πρόταση, η οποία προβλέπει ελάφρυνση του χρέους για πολλά χρόνια.

Γκάμπριελ: Υπέρ ελάφρυνσης-κατά νέων μέτρων

Ωστόσο ρήγμα παρατηρείται στη γερμανική κυβέρνηση. Απέναντι στην σθεναρή στάση Σόιμπλε που ταυτίζεται με το ΔΝΤ, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, παρενέβη με δήλωσή του υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας-, κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να ξεκινήσουν τις σχετικές συζητήσεις.

Σημείωσε μάλιστα ότι δεν έχει νόημα να καταστραφούν οι σπόροι της ανάκαμψης με περαιτέρω μέτρα λιτότητας.

«Το Eurogroup της Δευτέρας πρέπει να βρει τρόπο να σπάσει τον φαύλο κύκλο», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση που απέστειλε στο πρακτορείο Reuters και πρόσθεσε: «Όλοι γνωρίζουν ότι η ελάφρυνση χρέους πρέπει να έρθει με κάποιο τρόπο. Δεν έχει νόημα να αποφεύγεται ξανά και ξανά».

Ο Γκάμπριελ τόνισε ακόμη ότι δεν βοηθάει τον λαό και τη χώρα να πρέπει να παλεύουν κάθε 12 μήνες για να πάρουν νέα δάνεια ώστε να αποπληρώσουν παλαιότερα.

Τέλος, τάχθηκε κατά της λήψης νέων μέτρων λιτότητας, λέγοντας πως η Αθήνα κατάφερε να πετύχει καλύτερη ανάπτυξη από την αναμενόμενη.

«Δεν έχει νόημα να καταστρέψουμε αυτούς τους τρυφερούς βλαστούς για μια ακόμη φορά με νέα μέτρα λιτότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here