Η Λαγκάρντ στο εδώλιο- Κατηγορείται για τα 400 εκ. ευρώ που πήρε ο Ταπί μέσω διαιτησίας

H διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, φορώντας ένα σκούρο ταγιέρ και πολύχρωμο μαντήλι, κάθησε την Δευτέρα στο εδώλιο του δικαστηρίου του Παρισιού. Κατηγορείται από τη γαλλική Δικαιοσύνη ότι ως υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2007-2011, επέτρεψε, εξ αμελείας, την κατάχρηση κρατικών κεφαλαίων ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Η ίδια με μια θολή υπερασπιστική γραμμή, προσπαθεί να γλιτώσει την καταδίκη και την ποινή, που φτάνει το ένα έτος φυλάκιση και πρόστιμο 15.000 ευρώ.

«Με εκμεταλλεύτηκαν; Εάν ναι, ποιος; Θα το μάθουμε ενδεχομένως μια ημέρα, εύχομαι να το μάθω. Επέδειξα αμέλεια; Όχι!» δήλωσε η Λαγκάρντ, 60 ετών, κατά την έναρξη της δίκης της την Δευτέρα. «Θα πασχίσω να σας πείσω για κάθε κατηγορία ξεχωριστά» τόνισε, προσθέτοντας: «Ενήργησα με πλήρη συνείδηση κι εμπιστοσύνη με μοναδικό στόχο το γενικό συμφέρον». Επεσήμανε επίσης ότι αισθάνεται «βαθιά σοκαρισμένη» από το μένος που αποτυπώθηκε στα συμπεράσματα των ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών.

Η υπόθεση αφορά την διαιτησία που επέτρεψε στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί να λάβει περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ το 2008 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα επί προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί (2007-2012).

Η πρόεδρος υπενθύμισε στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι κατηγορείται πως ακολούθησε μια «μονομερή διαδικασία λήψης αποφάσεων στην οποία επέμεινε μέχρι τέλους» όσον αφορά τη διαιτησία.

Η δίκη της διευθύντριας του ΔΝΤ διεξάγεται ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (Cour de justice de la République, CIR), ενός ειδικού δικαστηρίου το οποίο είναι αρμόδιο για να δικάζει υπουργούς εν ενεργεία ή μη για αδικήματα που διαπράχθηκαν ενόσω βρίσκονταν στην εξουσία.

Η πρώην υπουργός κατηγορείται για «αμέλεια» στον τρόπο που διαχειρίστηκε την διευθέτηση της διαμάχης μεταξύ του Μπερνάρ Ταπί και της τράπεζας Crédit Lyonnais.

Στη δίκη αποκαλύφθηκε ότι η προσφυγή στη διαιτησία προετοιμαζόταν προτού εκείνη αναλάβει υπουργικά καθήκοντα κι ότι δεν διατηρούσε «προσωπικές σχέσεις» με κανέναν από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Απαντώντας στις ερωτήσεις της προέδρου, η επικεφαλής του ΔΝΤ περιέγραψε ότι ως υπουργός ασχολείτο με τα μεγάλα «μακροοικονομικά» και «διεθνή» ζητήματα, έπρεπε να αντιμετωπίσει την χρηματοπιστωτική κρίση που μόλις είχε ξεκινήσει, στην ηγεσία ενός υπουργείου με «γιγαντιαία» καθήκοντα.

«Αυτή η ιστορία της διαιτησίας δεν αποτελούσε προτεραιότητα» υπογράμμισε η ίδια.

Η Κριστίν Λαγκάρντ τέθηκε σε άδεια από το ΔΝΤ για όσο διαρκέσει η δίκη της, ενώ ο δικηγόρος της απέφυγε να απαντήσει για το ποιες θα είναι οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης καταδίκης.

«Θα αθωωθεί κι επομένως τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται» επισήμανε ο Πατρίκ Μεζονέβ.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει έως την 20ή Δεκεμβρίου.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here