Η κόλλα στους φακέλους των ψηφοδελτίων (αλλά και η άνοδος της Ακροδεξιάς) ανέβαλε τις εκλογές στην Αυστρία!

Την αναβολή του επαναληπτικού γύρου των προεδρικών εκλογών, οι οποίες επρόκειτο να διεξαχθούν στις 2 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα  ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σομπότκα.

Οι  εκλογές  θα διεξαχθούν τελικά στις  4 Δεκεμβρίου. Αιτία της αναβολής είναι οι καταγγελίες για προβλήματα στους φακέλους των ψηφοδελτίων  Επειδή οι φάκελοι δεν έκλειναν καλά λόγω κακής ποιότητας της κόλλας, το υπουργείο ανακοινωσε αρχικά ότι θα φροντίσει να αποκαταστήσει το πρόβλημα εγκαίρως αλλιώς οι εκλογές θα πρέπει να αναβληθούν. Τελικα ανακοινώθηκε ότι…. δεν αρκούσε το εναπομένον χρονικό διάστημα για την αντικατάσταση των φακέλων και ως εκ τούτου αποφασίστηκε η αναβολή.

Οι ακροδεξιοί μιλούν για φιάσκο

Υπενθυμίζουμε ότι στις τελευταίες προεδρικές εκλογές ο ακροδεξιός υποψήφιος έχασε για μόλις 30.000 ψήφους και στη συνέχεια προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να τις ακυρώσει επικαλούμενος παρατυπιες και λάθη -κάτι που έγινε δεκτό. Αφού δικαιώθηκε απο το Συνταγματικό Δικαστηριο η πολιτεία δεν μπορούσε παρά να προκηρύξει εκλογές εκ νέου, για τις 2 Οκτώβρη (τώρα πλέον για τις 4 Δεκέμβρη)

Η αγωνία των δεξιών (και όχι μόνον) είναι ότι λόγω του προσφυγικου η ακροδεξιά έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα και υπάρχει κίνδυνος να γίνουν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με ακροδεξιό πρόεδρο

ΤΙ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ο Νόρμπερτ Χόφερ, του ακροδεξιού κόμματος Ελευθερίας είχε υπερισχύσει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών – όπου οι υποψήφιοι των δύο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας, του Λαϊκού και του Σοσιαλιστικού Kόμματος βγήκαν εκτός – χωρίς όμως να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Αποτέλεσμα εικόνας για austrian elections

Ο Χόφερ

Στα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου εμφανιζόταν και πάλι πρώτος, με μικρό προβάδισμα έναντι του Φαν ντερ Μπέλεν των Πράσινων. Η εικόνα ανατράπηκε όταν καταμετρήθηκαν οι περίπου 700.000 επιστολικές ψήφοι, που έδωσαν τη νίκη τελικά στον υποψήφιο των Πρασίνων.

Σε απόλυτους αριθμούς ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν είχε συγκεντρώσει στον δεύτερο γύρο  2.254.484 ψήφους, έναντι 2.223.458 του αντιπάλου του Νόρμπερτ Χόφερ, με τη διαφορά μεταξύ τους να αγγίζει μόλις τις 30.863 ψήφους.

https://i0.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ab/Alexander_Van_der_Bellen_%28cropped%29.jpg?resize=388%2C582&ssl=1

O Mπέλεν

Το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας Αυστρίας (FPÖ) του Χόφερ είχε προσβάλει τη διαδικασία, υποστηρίζοντας πως έγιναν παρατυπίες στο άνοιγμα των επιστολικών ψήφων. Συγκεκριμένα είχε καταγγείλει ότι οι επιστολικές ψήφοι σε 94 από τις 117 εκλογικές περιφέρειες, είχαν αρχίσει να καταμετρούνται  νωρίτερα του κανονικού.  Κατήγγειλε επίσης απουσία μελών του στις εφορευτικές επιτροπές  και καταμέτρηση των ψήφων από μη εξουσιοδοτημένα άτομα

Με το επιχείρημα ουσιαστικά της νοθείας ζήτησε την ακύρωση των εκλογών.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο εξέτασε δεκάδες μάρτυρες και τελικά κατέληξε ότι οι παρατυπίες ήταν γεγονός και ότι η εκλογική ανάμετρηση έπρεπε να επαναληφθεί

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here