Η κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό-αξιολόγηση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Το Ασφαλιστικό, οι προτάσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018, η τελική ρύθμιση των κόκκινων δανείων είναι τα βασικά θέματα της δύσκολης διαπραγμάτευσης  μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών για την πρώτη αξιολόγηση που ξεκινά επισήμως σήμερα στις 5 το απόγευμα.

Το κλιμάκιο των επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) βρίσκεται από την Κυριακή στην Αθήνα ενώ η πρώτη συζήτηση θα είναι εισαγωγική. Επικεφαλής της ελληνικής πλευράς θα είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις  του κουαρτέτου με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, τον υπουργό εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, υπό το συντονισμό του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη.

Η διαπραγμάτευση θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις, με τους εκπροσώπους των δανειστών να παραμένουν αρχικά στην Αθήνα 7-10 ημέρες, στη συνέχεια να αναχωρούν και κατόπιν να επιστρέφουν -ή να γίνεται προσπάθεια να πεισθούν να επιστρέψουν- για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Από διάφορες πηγές, διαρρέεται ότι η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, σε συνεννόηση με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν που παραμένει σε σκληρή γραμμή, θα επιμείνει σε περικοπές συντάξεων απορρίπτοντας την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών που προτείνει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, το ΔΝΤ για να υλοποιηθούν οι περικοπές 1,8 δισ. ευρώ, προτείνει εναλλακτικά, περικοπή όλων των υφιστάμενων συντάξεων κατά 6% από το πρώτο ευρώ, περικοπή 15%-20% για τις συντάξεις άνω των 800 ευρώ, «ψαλίδι» 30% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση πάντως στο σχέδιο της απορρίπτει κάθε μείωση στις κύριες συντάξεις.

Παράλληλα, το Ταμείο φέρεται να ζητά να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή μέτρα ύψους 6,3 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου για την τριετία 2016-2018.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here