Η κρίση του 1929

ΦΩΤΟ: Σαν σήμερα

Καλοκαίρι του 1929 ήταν τότε που η Αμερική ευημερούσε και η Γουόλ Στριτ ασφυκτιούσε από τον κόσμο που δανειζόταν από τις τράπεζες και πήγαινε να παίξει. Ο δείκτης Ντόου Τζόουνς στις 3 Σεπτεμβρίου του 1929, έφτασε στο υψηλότερο σημείο του, με τη χρηματιστηριακή αξία των μετοχών να έχει αυξηθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, που οι διορατικότεροι μιλούσαν για μία φούσκα που αργά ή γρήγορα θα έσκαγε.

Φοβούμενοι την κάμψη των τιμών των μετοχών, οι οικονομικοί κύκλοι άρχισαν να τις ρευστοποιούν και έτσι στις 24 Οκτωβρίου 1929, 13 εκατομμύρια μετοχές άλλαξαν χέρια (Μαύρη Πέμπτη). Ο πανικός που άρχισε να καταλαμβάνει τους επενδυτές και τους χρηματιστές ήταν μεγάλος, ενώ την ίδια στιγμή οι μεγάλοι παίκτες της Γουόλ Στριτ άρχισαν να αγοράζουν τα καλά χαρτιά μαζικά, στην προσπάθειά τους να συγκρατήσουν την πτώση, μία τακτική ωστόσο που δεν απέδωσε.

Όλη αυτή η κατάσταση πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις από τον Τύπο. Στις 28 Οκτωβρίου, όπου οι τιμές συνέχισαν την κατηφορική τους πορεία, οι επενδυτές άρχισαν να ξεφορτώνονται πια τα «χαρτιά» τους, αναζητώντας πιο πρόσφορες επενδυτικές ευκαιρίες.

Την επόμενη μέρα, η Γουόλ Στριτ κατέρρευσε (Μαύρη Τρίτη). Πολλές τράπεζες που είχαν τοποθετήσει τα χρήματα των πελατών τους σε μετοχές, αντιμετωπίζοντας δυσεπίλυτα προβλήματα κήρυξαν πτώχευση.

Το χρηματιστηριακό κραχ έμελλε να χειροτερεύσει την ήδη εύθραυστη κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και συνέβαλε στη Μεγάλη Οικονομική Ύφεση της δεκαετίας του ’30, πλήττοντας Ευρώπη και Αμερική. Πτωχεύσεις εταιρειών, μαζική ανεργία και μεγάλη κεφαλαιοκρατική συγκέντρωση, ήταν μερικές μόνο από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Στις αρχές του 1930, η Γουόλ Στριτ ανέκαμψε προσωρινά, για να κατρακυλήσει ξανά το επόμενο διάστημα με τον δείκτη Ντόου Τζόουνς να φτάνει στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών.

Το 1931 ψηφίστηκε από την Επιτροπή Πεκόρα που συγκρότησε το Κογκρέσο ο νόμος Γκλας – Σίγκαλ του 1933, βάσει του οποίου διαχωρίστηκαν οι τράπεζες σε εμπορικές και επενδυτικές.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου πήραν μέτρα για να αποτρέψουν ένα νέο κραχ, το κυριότερο από τα οποία ήταν η διακοπή των συνεδριάσεων σε περιόδους ραγδαίων μεταβολών της χρηματιστηριακής αγοράς.

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here