Κομισιόν: Σχέδιο απελευθέρωσης της βίζας για Τούρκους πολίτες

Οπως όλα δείχνουν η Τουρκία, με τις απειλές και τους ελιγμούς της στο θέμα του προσφυγικού, κατάφερε να πείσει την ΕΕ να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση της χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται ευρωπαικές χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν θα προωθήσει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα σχέδιο που θα επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση των Τούρκων στην ΕΕ, παρά το γεγονός ότι είχαν εκφρασθεί αντιρρήσεις από πολλούς όσον αφορά τα κριτήρια που θα πρέπει να τηρεί η Τουρκία.

Η διαδικασία αυτή, παίρνει τον χαρακτήρα επιβράβευσης της γείτονος από την ΕΕ για την προσπάθεια και την συμβολή της στην εντυπωσιακή μείωση των προσφυγικών ροών παράνομων μεταναστών και προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται ν’ ανακοινώσει την Τετάρτη ότι η Τουρκία έχει με την ευρεία έννοια εκπληρώσει τα κριτήρια για την απελευθέρωση της βίζας, καθώς ολοκληρώνονται οι τελευταίες νομικές λεπτομέρειες. Παράλληλα, θα ζητήσει από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνουν την απόφαση αυτή, μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

“Δεν έχουμε μειώσει τις απαιτήσεις μας. Η Τουρκία έχει αναβαθμίσει το ρόλο της,” δήλωσε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων.

Η πολιτική πραγματικότητα είναι ότι οι Βρυξέλλες δε μπορούν να πουν “όχι” και να θέσουν σε κίνδυνο την εφαρμογή της συμφωνίας του Μαρτίου μεταξύ 18 ευρωπαϊκών χωρών και της Τουρκίας, η οποία άλλαξε τα δεδομένα στη μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Έτσι σε εύλογο χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα πακέτο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, συμπλήρωσε ο ίδιος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here