Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, απάντηση στην οικονομική κρίση

Σε μια εποχή λιτότητας και ανεργίας, όπου μόλις το 1% του πληθυσμού ελέγχει πάνω από το 50% του παγκόσμιου πλούτου, η συνεργατική, συνεταιριστική και αλληλέγγυα οικονομία φαντάζει ως η μοναδική διέξοδος αντιμετώπισης της οικονομικής και πολιτιστικής κρίσης.

Στις Βρυξέλλες   πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου, το πρώτο  ευρωπαικό φόρουμ κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας το οποίο συνδιοργάνωσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρωπαικής Αριστεράς, Κωνσταντίνα Κούνεβα και Στέλιος  Κούλογλου.

                                                Η πρωτοβουλία

Το φόρουμ ξεκίνησε ως μια στρατηγική πρωτοβουλία της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με στόχο να έχει συνέχεια και να στηρίξει την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία (ΚΑΟ) ως νέα μορφή υγιούς επιχειρηματικής οικονομικής δραστηριότητας, χωρίς αποκλειστικό στόχο το κέρδος αλλά την παραγωγή και τη δημιουργία κοινωνικών σχέσεων σε μια τίμια και ηθική βάση.

«Από την προϊστορία μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολλά παραδείγματα κοινωνικής, συνεταιριστικής οργάνωσης της παραγωγής και αυτό αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη φύση δεν είναι ο ατομισμός, η απληστία, ο εγωισμός όπως μας λένε οι οπαδοί του καπιταλισμού και των συστημάτων που βασίζονται στην εκμετάλλευση των ανθρώπων. Ίσα – ίσα αυτό είναι η διαστροφή της ανθρώπινης φύσης. Η Αριστερά πιστεύει στην καταπιεσμένη ανθρώπινη φύση της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης», σημείωσε η Κωνσταντίνα Κούνεβα.

«Εμείς εδώ στον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον αυτό το συνέδριο που έχει στόχο να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και στην Ελλάδα, που έχει καταστραφεί από τις πολιτικές λιτότητας κι ένα ανυπόφορο ποσοστό ανεργίας, ειδικά για τους νέους. Θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει απάντηση και για την οικονομική κρίση αλλά και για την ηθική κρίση του καπιταλισμού καζίνο που μας έφερε ως εδώ», τόνισε ο Στέλιος Κούλογλου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here