Η Κάδμω: Το κύκνειο άσμα της Μέλπως Αξιώτη απόψε στο Ιανό

Η νέα  συμπληρωμένη  έκδοση του βιβλίου της Μέλπως Αξιώτη με τίτλο «Η Κάδμω» ( εκδόσεις Κέδρος) σε φιλολογική επιμέλεια – Επίμετρο – Σχόλια Μαρίας Κακαβούλια, παρουσιάζεται απόψε στις 8.30 στον Ιανό. 

Πρόκειται για το κύκνειο άσμα της Μέλπως Αξιώτη στο οποίο καταγράφεται η αγωνία της εξόριστης κεντρικής ηρωίδας να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη της γλώσσας και της πατρίδας της.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Τιτίκα Δημητρούλια αν. καθηγήτρια ΑΠΘ – κριτικός λογοτεχνίας, Μάρω Δούκα συγγραφέας, Παναγιώτης Κουσαθανάς συγγραφέας, Μαρία Κακαβούλια αναπληρώτρια καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, Θωμάς Τσαλαπάτης ποιητής.  Η ηθοποιός Σοφία Σεϊρλή θα παρουσιάσει σύντομη παράσταση βασισμένη στις διαδρομές της Μέλπως Αξιώτη.

 

Το εμβληματικό αυτό έργο  της Αξιώτη, είναι ένας πικρός απολογισμός ζωής της συγγραφέως: τα παιδικά χρόνια στη Μύκονο, τα προπολεμικά χρόνια στην Αθήνα, η εποχή που πρωτογράφει λογοτεχνία, η Κατοχή, τα δύσκολα χρόνια της εξορίας, η χαρά της επιστροφής και η επακόλουθη απογοήτευση, η μοναξιά, η ιλιγγιώδης αίσθηση του τέλους.

Η γραφή της ήταν πιο μοντέρνα από όσο άντεχε η εποχή της και αιρετική για τα γούστα του κόμματος. Διανοούμενη, που έζησε εξόριστη από τη χώρα της, αναγνωρίστηκε εκτός συνόρων και άνοιξε ορίζοντες. Η κομματική γραμμή ήθελε έργα ρεαλιστικά και η μοντέρνα της γραφή δίχασε τους κριτικούς της εποχής που είχαν μπροστά τους μια πολύπλευρη συγγραφέα η οποία δεν δίσταζε να εναλλάσει τις αφηγηματικές φωνές να χρησιμοποιεί συνειρμούς στην αφήγηση και αρκετούς εσωτερικούς μονολόγους. Τα αποσπάσματα της ζωής της διάσπαρτα στο έργο της γραμμένο με μια κρυστάλινη ζωντανή γλώσσα. Μια ζωή μυθιστορηματική. Κατοχή, εξορία, μοναξιά και οι φίλοι σαν παράθυρα σε σκοτεινό θάλαμο. Η φιλία της με τον Ρίτσο η εμπιστοσύνη του αλλά και η σχέση με άλλα σημαντικά πρόσωπα των γραμματων και των τεχνών.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here