Η ιστορία του 5χρονου Ομάρ που έγινε σύμβολο του εμφυλίου στη Συρία-«Δεν έκλαψε, ούτε φώναξε, ήταν σε σοκ»

Το απλανές, παγωμένο σχεδόν στωικό βλέμμα του 5χρονου Ομαρ που γεμάτος αίματα στο πρόσωπο από πρόσφατο αεροπορικό βομβαρδισμό που έπληξε το σπίτι του, έγινε από χθες το νέο σύμβολο του αιματηρού και βάρβαρου εμφύλιου πολέμου που συνεχίζεται στη Συρία εδώ και 4 χρόνια. 

Σχεδόν όλος ο κόσμος τον συνέδεσε με μιά άλλη τραγική εικόνα, αυτή του συνομηλίκου Αϊλάν που το κορμάκι του ξεβράσθηκε άψυχο στις ακτές της Τουρκίας, όταν αναποδογύρισε η βάρκα που μετέφερε την οικογένεια του στα ελληνικά νησιά.

Ομως, δυστυχώς, η εικόνα εκείνη ξεχάσθηκε και εκατοντάδες παιδιά  πνίγηκαν στη συνέχεια στη προσπάθεια τους να περάσουν το Αιγαίο και να «σωθούν». Τι τραγική ειρωνεία!

Με τον ίδιο αφοπλιστικό τρόπο, και ο εικονολήπτης Μουσταφά αλ Σαρούτ, εκφράζει στην εφημερίδα Guardian που μίλησε μαζί του, την απορία του για την έκταση που πήραν οι εικόνες με τον Ομάρ από το ασθενοφόρο.:«Τι προξενεί τέτοια εντύπωση; Αυτά συμβαίνουν κάθε ημέρα…»

Ο βρετανικός Guardian αναφέρει πως συνομίλησε τόσο με τον γιατρό που έχει ειδικότητα χειρούργου και περιποιήθηκε τα τραύματα του Ομάρ στο νοσοκομείο.

«Μας τον έφεραν σε κατάσταση απόλυτου σοκ, απόλυτης σύγχυσης». «Ήταν τρομαγμένος και σοκαρισμένος, βρισκόταν στην ασφάλεια του σπιτιού του, ίσως και να κοιμόταν, και το σπίτι του τον πλάκωσε» λέει.

«Όταν φροντίζαμε τα τραύματά του, ούτε που φώναξε, ούτε που έκλαψε, βρισκόταν μόνο σε σοκ» λέει. «Δεν είχε ιδέα τι είχε συμβεί» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον γιατρό, ο Ομάρ δεν είχε τραυματιστεί σοβαρά ενώ στο νοσοκομείο είχαν έρθει τραυματισμένα και τα δύο του μεγαλύτερα αδέλφια όπως κι ο πατέρας τους.

ομαρ και αδελφή

«Εδώ και πέντε χρόνια ζούμε με αυτή την καθημερινότητα, με το να σκοτώνονται παιδιά και άμαχοι. Οι πύραυλοι και τα βαρέλια βόμβες δεν κάνουν διαχωρισμούς», πρόσθεσε ο γιατρός.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here