Η Ευρώπη των τειχών και της ξενοφοβίας: Φράχτη για πρόσφυγες στήνει στα σύνορα ο στρατός της ΠΓΔΜ

Γέμισε φράχτες και τείχη η Ευρώπη. Ενα κύμα ξενοφοβίας απλώνεται πάνω από την Γηραιά Ηπειρο.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι συρμάτινο φράχτη στα νότια σύνορα με την Ελλάδα άρχισε να στήνει ο στρατός στην ΠΓΔΜ, για να περιορίσει τις προσφυγικές ροές, μπλοκάροντας το δρόμο των προσφύγων από την Ελλάδα προς την Κεντρική Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε φωτογράφος του Reuters, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή,
στρατιώτες άρχισαν να τοποθετούν μεταλλικούς στύλους στο έδαφος και να ξεδιπλώνουν συρματόπλεγμα, υψώνοντας φράχτη παρόμοιο με αυτόν που ύψωσε η Ουγγαρία στα νότια σύνορά της με τη Σερβία και την Κροατία προκειμένου να σταματήσει το κύμα των προσφύγων.

Να σημειωθεί πως πρόσφυγες και μετανάστες εισέρχονται στην ΠΓΔΜ κυρίως από την ουδέτερη ζώνη στο ύψος Ειδομένης-Γευγελής και σχεδόν όλοι κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Σερβία.

Η εξέλιξη αυτή επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την ήδη απελπιστική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον καταυλισμό των προσφύγων στην Ειδομένη, όπου συνωστίζονται χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι δεν προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και τον Αφγανιστάν καθώς δεν τους επιτρέπεται η διέλευση από την ΠΓΔΜ.

Η τοποθέτηση του φράχτη αποφασίστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας πριν δύο εβδομάδες. Δόθηκε, μάλιστα, εντολή στον στρατό της χώρας να αρχίσει τις προετοιμασίες για τον καθαρισμό και την προετοιμασία του εδάφους στο τμήμα των συνόρων που θα τοποθετηθεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου, ο φράχτης δεν θα στοχεύει στο κλείσιμο των συνόρων αλλά στον περιορισμό των προσφυγικών ροών, σύμφωνα και με τον αριθμό προσφύγων και των μεταναστών που θα δέχονται οι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες αυτοί κατευθύνονται.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here