Η Ελληνίδα που κυκλοφορεί στο Μανχάταν με ένα προσφυγικό σωσίβιο

Πέμπτη Λεωφόρος. Μανχάταν. Ενα νεαρό κορίτσι με  πορτοκαλί σωσίβιο, περπατάει αμέριμνο στον πιο πολυσύχναστο δρόμο  της Νέας Υόρκης.  Η 26χρονη Αθηναία επιζητά την προσοχή των Νεοϋορκέζων. Εχει ισχυρούς δεσμούς  και η ίδια με την  προσφυγιά.  Η προγιαγιά της γέννησε ένα από τα παιδιά της  στη  προκυμαία ενώ ο παππούς της μεταμφιέστηκε σε γυναίκα για να μπεί στη βάρκα και να περάσει απέναντι. Στην Ελλάδα χρειάστηκε να περάσουν 2 χρόνια μέχρι να ξαναβρεθούν.

Είναι η  Γεωργία Λαλέ, μεγαλωμένη στο Χαϊδάρι, απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Πριν  από ένα περίπου χρόνο πήρε υποτροφία και κάνει το μεταπτυχιακό της στις  Εικαστικές Τέχνες στη σχολή School of Visual Arts στην Νέα Υόρκη.

Τον τελευταίο καιρό, οι φωτογραφίες της κυκλοφορούν στα social media και σε διάφορα ηλεκτρονικά μέσα, σε μια προσπάθεια να γίνει γνωστό το μήνυμα που θέλει να στείλει. Ενα μήνυμα που για την ίδια είναι χρέος ζωής.

915639_fqcd 915639_fqcd

Η Γεωργία παρακολουθούσε  από χιλιάδες μίλια μακριά το δράμα με τους  πρόσφυγες  στη Λέσβο  και είχε προβληματιστεί για το πως θα μπορούσε να βοηθήσει. Η προσφυγιά δεν μπορεί να συγκινήσει τους Αμερικανούς. Μπορεί να ακούν, να ενημερώνονται αλλά είναι τόσο έξω από τη χώρα τους που σίγουρα δεν τους ακουμπάει.

Με αυτές τις σκέψεις  να την απασχολούν, η Γεωργία φόρεσε το σωσίβιο τον περασμένο Οκτώβριο.  Η πρώτη της βόλτα ήταν  μέσα στο Μητροπολιτικό Μουσείο. Περπάτησε από την αίθουσα με την Συριακή τέχνη,  σε αυτή με την Ελληνική.  Διάλεξε το σωσίβιο  εμπνευσμένη από τις εικόνες των προσφύγων που έβλεπε στις αμερικάνικες ειδήσεις να φτάνουν με βάρκες στην Λέσβο. Το σωσίβιο συμβολίζει την ελπίδα για ζωή, για σωτηρία…

Η φιγούρα της στους πολυσύχναστους δρόμους της Νέας Υόρκης είναι σίγουρα παράξενη. Μα αυτός ήταν ο στόχος της. Το στοίχημα που έβαλε με τον  εαυτό της. Μακάρι να πετύχει…

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here