Ιταλία: Η κλοπή τροφής λόγω πείνας δεν είναι έγκλημα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Ενας σύγχρονος Γιάννης Αγιάννης, ο Ρόμαν Οστριάκοβ, αθώωθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας για τρόφιμα που έκλεψε από σούπερ μάρκετ επειδή πεινούσε. Πρόκειται για ιστορική απόφαση που χαιρετίστηκε από τον ιταλικό Τύπο καθώς οι δικαστές δεν στάθηκαν στην εφαρμογή του νόμου αλλά έλαβαν υπόψιν την πραγματικότητα στη γειτονική χώρα, όπου κάθε ημέρα προστίθενται στις «τάξεις των φτωχών» 615 άτομα.

Ο Ρόμαν, άστεγος ουκρανικής καταγωγής  έκλεψε, το 2011, από σούπερ μάρκετ τυρί και λουκάνικα αξίας € 4,07. Ένας πελάτης ενημέρωσε την ασφάλεια ότι ο Οστριάκοβ επιχειρούσε να φύγει από το κατάστημα που βρίσκεται στην Γένοβα με δύο κομμάτια τυρί και ένα πακέτο λουκάνικα στην τσέπη του, χωρίς να πληρώσει. Είχε πληρώσει μόνο ένα πακέτο κριτσίνια.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, καταδικάστηκε  για κλοπή και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών και πρόστιμο € 100!

«Η κατάσταση του εναγομένου και οι συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα η κατάσχεση των εμπορευμάτων τη στιγμή που προσπαθούσε να πάρει μικρή ποσότητα τροφής, την οποία και αμέσως θέλησε να καταναλώσει δείχνει την άμεση και ουσιαστική ανάγκη του για τροφή. Συνεπώς ενεργώντας σε μια κατάσταση ανάγκης προχώρησε σε αυτή του την πράξη. H κλοπή τροφής από πείνα δεν είναι έγκλημα» έγραψε το δικαστήριο, αθωώνοντας τον Ρόμαν.

Για τους δικαστές, το «δικαίωμα στην επιβίωση υπερισχύει του δικαιώματος στην ιδιοκτησία», έγραψε στο εντιτόριαλ της η εφημερίδα «La Stampa».

Σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας, η απόφαση του Αρείου Πάγου «θυμίζει σε όλους μας ότι σε μια πολιτισμένη χώρα κανένας δεν αξίζει να λιμοκτονεί», πρόσθεσε ο αρθρογράφος.

Η «ιστορική» αυτή απόφαση είναι «σωστή και επίκαιρη», έγραψε ο Italiaglobale.it – και προέρχεται από την αντίληψη «κυρίαρχη στον δυτικό κόσμο μας για αιώνες – αυτή του ανθρωπισμού».

Ωστόσο, η περίπτωσή του στάλθηκε στο εφετείο αρχικά με το σκεπτικό ότι το αδίκημα έπρεπε να μετατραπεί σε απόπειρα κλοπής, καθώς όπως υποστήριξε ο Οστριάκοβ δεν είχε εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις του καταστήματος, όταν συνελήφθη.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας, όμως, με τελική και αμετάκλητη απόφαση έκρινε ότι «η κλοπή μικρών ποσοτήτων τροφίμων για να ικανοποιηθεί μια ζωτική ανάγκη δεν συνιστά έγκλημα».

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η κοινωνία θα κάνει ένα τεράστιο βήμα μπροστά όταν στον επόμενη περίπτωση αστέγου που θα «κλέψει» φαγητό, η Πολιτεία θα παραπέμψει σε δίκη το ανθρωποειδές – πελάτη που θα τον καταγγείλει στην διεύθυνση του σουπερμάρκετ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here