Η γερμανική Bayer εξαγοράζει την αμερικανική Monsanto -αλλάζει στην ΕΕ η πολιτική για τα μεταλλαγμένα;

Ο γερμανικός γίγαντας της φαρμακοβιομηχανίας (και χημικής βιομηχανιας)  Bayer  απέκτησε τη διοίκηση της αγροχημικής και βιοτεχνολογικής εταιρείας Monsanto έναντι συμφωνηθέντος τιμήματος  66 δισ. δολάρια.

Οι εταιρείες συμφώνησαν (εφόσον οι αντιμονοπωλιακές αρχές εγκρίνουν τη συμφωνία) η Bayer να καταβάλει αρχικά 2 δισ. δολαρίων στη Monsanto. Η συμφωνια θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2017.

Η γερμανική εταιρεία προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εξαγορά με ένα συνδυασμό έκδοσης χρέους και μετοχών. Το σκέλος των μετοχών, ύψους περίπου 19 δισ. δολαρίων, αναμένεται να αντληθεί με την έκδοση ομολόγων που θα είναι υποχρεωτικά μετατρέψιμα σε μετοχές και με έκδοση νέων μετοχών για τους υφιστάμενους μετόχους, αναφέρει η ανακοίνωση της γερμανικής εταιρείας

Η συμφωνία ολοκληρώνεται έπειτα από διαπραγματεύσεις που άρχισαν στα μέσα Μαΐου. Κορυφαία στελέχη της Bayer είχαν δηλώσει ότι η απόκτηση της Monsanto, η οποία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στον κόσμο συμβατικών και γενετικά τροποποιημένων σπόρων, θα δημιουργήσει μια παγκόσμια εταιρεία παρασιτοκτόνων

Εύλογα ανακύπτουν πλέον σοβαρά ερωτήματα για τη μάχη που δινουν πολλοί Ευρωπαίοι εναντίον των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και σπόρων και πόσο αυτή θα επηρεαστεί από την -λογικά-  φιλική στάση  που θα τηρήσει η Γερμανία  προς την δική της πλέον φαρμακοβιομηχανια.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here