Η Αυστραλια «κουνήθηκε» 1,5 μέτρο και μπερδεύει τα GPS

Η τεκτονική πλάκα πάνω στην οποία «εδράζει» η Αυστραλια μετακινείται κατά 7 εκατοστά το χρόνο βορειότερα και αυτό δημιουργεί προβλήματα στα GPS, διότι αθροίστηκε ήδη 1,5 μέτρο από την τελευταία επικαιροποίηση της θέσης της.

Η απόκλιση είναι μικρή, αλλά αν επελάσουν και εκεί τα drones και γενικά τα ρομποτικά οχήματα που κινούνται τυφλά με βάση τις συντεταγμένες, τοτε θα δημιουργηθούν σοβαρά ζητήματα.

«Ήδη στις φάρμες μας έχουμε μερικά αυτόματα τρακτέρ χωρίς οδηγό, τα αυτο΄ματα συστήματα απαιτούν ακρίβεια και  οι συντεταγμένες πρέπει να επικαιροποιηθούν» είπε στο BBC ο διευθυντής της  γεωλογικής υπηρεσίας Geoscience Australia.

To Γεωκεντρική Σύστημα Αναφοράς Αυστραλίας, δηλαδή  το τοπικό σύστημα συντεταγμένων που χρησιμοποιεί η χώρα, επικαιροποιήθηκε το 1994 αλλά έκτοτε η χώρα «κολύμπησε» άλλο 1,5 μέτρο προς το βορρά.

Οι Αυστραλοί για να μην κάνουν κάθε τόσο επικαιροποιήσεις αποφάσισαν μια «μέση λύση», δηλαδή στις αρχές του 2017 να διορθώσουν τις συντεταγμένες στο 1,8 μ. ώστε να μη χρειαστούν άλλες αλλαγές μέχρι το 2020.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here