Η Αυστρία πετάει και με νόμο τους πρόσφυγες έξω από την χώρα

Ένα από τα πιο σκληρά νομοσχέδια στην Ευρώπη υιοθέτησε το κοινοβούλιο της Αυστρίας δίνοντας έτσι την  δυνατότητα στις αρχές της χώρας να κηρύσσουν «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση. Με φόντο την  άνοδο της άκρας δεξιάς στη χώρα,  το νομοσχέδιο αυτό,  αναστέλλει ουσιαστικά το δικαίωμα χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες. Υπενθυμίζεται ότι η Αυστρία υποδέχθηκε το 2015, 90.000 πρόσφυγες.

Το κείμενο αυτό, η κατάρτιση του οποίου διήρκεσε μήνες και το οποίο καταγγέλλουν ΜΚΟ και μια μερίδα της αντιπολίτευσης, είναι ένα από τα πιο σκληρά στην Ευρώπη και δεν έχει ανάλογο παρά μόνο στην Ουγγαρία.

Επιτρέπει μέχρι και  να εμποδίζεται η διέλευση μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα, χωρίς να τους δίνεται καν η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση ασύλου. Υπό αυτό το καθεστώς, το οποίο θα τίθεται σε εφαρμογή εάν οι κρατικές υπηρεσίες έχουν περιέλθει σε μια κατάσταση που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, όλοι οι αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων των Σύρων και των Ιρακινών, θα επαναπροωθούνται στα σύνορα, εάν δεν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι κινδυνεύουν να υποστούν διωγμούς στις χώρες από τις οποίες μετέβησαν στην Αυστρία.

Ο νέος νόμος, ο οποίος υιοθετήθηκε με 98 ψήφους υπέρ έναντι 67 κατά, περιορίζει επίσης σε τρία χρόνια την διάρκεια της χορήγησης προστασίας σε αυτούς στους οποίους χορηγείται άσυλο, μέτρο που ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία.

Περιορίζει το δικαίωμα οικογενειακών επανενώσεων για τα πρόσωπα που δικαιούνται επικουρική προστασία, ένα λιγότερο ευνοϊκό καθεστώς από αυτό του ασύλου, το οποίο αφορά κατά κύριο λόγο τους Αφγανούς. «Δεν μπορούμε να επωμιστούμε όλη την εξαθλίωση του κόσμου», δήλωσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σομπότκα, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε στη λήψη αυτών των μέτρων διότι αυτό την «ικανοποιεί, αλλά επειδή οι άλλες χώρες (σ.σ. μέλη της ΕΕ) δεν επιτελούν το έργο τους» σε ότι αφορά τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

Στη διάταξη περί «κατάστασης εκτάκτου ανάγκης» αντιτάχθηκαν σθεναρά φορείς της εκκλησίας, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αντιπολίτευση των Πρασίνων και των φιλελευθέρων.

Η επικεφαλής των Πρασίνων Έβα Γκλαβίσνικ κατήγγειλε χθες τη «ντε φάκτο αναστολή του δικαιώματος ασύλου», ενώ η διάσκεψη των επισκόπων εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την «απαράδεκτη επίθεση εναντίον του θεμελιώδους δικαιώματος το οποίο είναι το δικαίωμα στο άσυλο».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here