Η απόγνωση των προσφύγων

 

πρόσφυγες ευζωνοι

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Δ. ΤΟΣΙΔΗΣ)

Σε κατάσταση απόγνωσης  βρίσκονται  οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβισθεί στην Ελλάδα αναζητούν τρόπο διαφυγής. Συνειδοτοποιώντας ότι  τα σύνορα στην Ειδομένη ή αλλού δεν πρόκειται να ανοίξουν, επιχειρούν αντιδράσεις που δείχνουν την αγανάκτηση και την απογοήτευσή τους.

Πρόσφυγες έκλεισαν και σήμερα το πρωί την εθνική Θεσσαλονίκης – Ευζώνων στο ύψος του Πολυκάστρου, στήνοντας σκηνές στο οδόστρωμα, ως συμβολική πράξη διαμαρτυρίας για τα κλειστά σύνορα. Ωστόσο μετά από συνεννόηση με τις αρχές οι πρόσφυγες αποχώρησαν, διευκρινιζοντας ότι δεν  θέλουν αν έρθουν σε αντιπαράθεση με τους Ελληνες.

Ο αποκλεισμός του οδικού άξονα ξεκίνησε από χθες το μεσημέρι όταν μια ομάδα περίπου 100-150 ατόμων απέκλεισε και την αερογέφυρα Πολυκάστρου.

Είχε προηγηθεί πορεία περίπου 500 προσφύγων και μεταναστών από το κέντρο προσωρινής μετεγκατάστασης έως την είσοδο του Πολυκάστρου.

Ο πολύωρος αποκλεισμός του ΠΑΘΕ χθες προκάλεσε ένταση μεταξύ οδηγών φορτηγών και προσφύγων.

Το συγκεντρωμένο πλήθος δηλώνει αποφασισμένο να απέχει από τροφή και νερό έως ότου ανοίξουν τα σύνορα, ενώ έχει στήσει ακόμη και κάποιες σκηνές πάνω σε διάφορα σημεία του αποκλεισμένου δρόμου.

Αλλοι συνεχίζουν την κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής επιμένοντας να ζητούν άνοιγμα των συνόρων, άλλοι, έκαναν μια απέλπιδα κατάληψη του οδοστρώματος στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στους Ευζώνους.

προσφυγες οδοστρωμα ευζωνοι ιν τιμε

Μια κίνηση που αποσκοπούσε κυρίως στο να κοινοποιήσει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει εξαιτίας των πολιτικών και των μονομερών ενεργειών πολλών ευρωπαϊκών κρατών.

Αρκετοί πάντως εξετάζουν τις εναλλακτικές λύσεις που τους απομένουν και αρκετοί σκέφτονται να ενταχθούν σε πρόγραμμα νόμιμης μετεγκατάστασης, αν βέβαια και όταν λειτουργήσει αυτό το πρόγραμμα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here