Η «απελευθέρωση» της Φαλούτζα και 7.000 πολίτες σε κρατητήρια

Το ισλαμικό κράτος έχασε τη Φαλουτζα, αλλά ποιος την κέρδισε;

Πανηγυρίζουν οι ιρακινές κυβερνητικές  δυνάμεις και οι ΗΠΑ για την ανάκτηση αυτής της σημαντικής πόλης, που υπήρξε προπύργιο των ισλαμιστών. Υπήρξε όμως και κέντρο αντίστασης κατά των σουνιτών στο παρελθόν και κυρίως κατά της αμερικανικής κατοχής. Οι πολιτες της δεν αντιμετωπίζονται σαν αθώοι άμαχοι που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλωνα αλλά ως συνεργάτες του ισλαμικού κράτους. Δυστυχώς, τα  πράγματα ποτέ δεν είναι τόσο απλά όσο θα θέλαμε….

Σύμφωνα πάντως με τις επίσημες ανακοινώσεις η Φαλούτζα είναι πλέον στα χέρια του κυβερνητικού στρατού. Ανακοινώθηκε ότι εξοντώθηκε και η τελευταία αντίσταση στη συνοικία Αλ Τζολάν. Χιλιάδες άμαχοι που έφευγαν από εκεί  τους τελευταίους μήνες με την πολιορκία να εντείνεται -και που είχαν γίνει «σάντουιτς» ανάμεσα στους κυβερνητικούς και στους φανατικους ισλαμιστές- τώρα μαθαίνουμε ότι δεν έφευγαν γενικώς και αορίστως. Χιλιάδες απο αυτούς (άντρες και έφηβοι) κρατουνται για ανακρίσεις. Εις βάρος 2.000 περίπου εφήβων και ανδρών ασκήθηκαν ήδη διώξεις για συνεργασία με το ισλαμικό κράτος και από τους 20.000 αρχικά συλληφθέντες πολίτες της Φαλούτζα (ή κρατηθέντες), η κυβέρνηση παραδέχεται ότι  11.000 αφέθηκαν ελεύθεροι και  7.000 ανακρίνονται.

«Πολλοί τζιχαντιστές παρίσταναν τους αμάχους για να μπορέσουν να βγουν απο τον κλοίο μας» απαντουν οι κυβερνητικές δυνάμεις για να αιτιολογήσουν τις αθρόες συλλήψεις.  Ομως είναι και κοινό μυστικό ότι ο πληθυσμός αυτής της πόλης δεν ήταν ποτέ φιλοβερνητικός. Εγειρεται ζήτημα τώρα κατά πόσο η κυβέρνηση του Ιράκ θα μπορέσει να αποστασιοποιηθεί επιτέλους από τους Αμερικανούς και να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευσή της με ισορροπημένο τρόπο ώστε να μην την  ξανασπρώξει στην αγκαλιά των τζιχαντιστών ή σε άλλες μορφές απέλπιδας αντίστασης.

Πολλοί από τους αμάχους που έφευγαν άρον-άρον το τελευταίο δίμηνο από τη Φαλουτζα για να γλιτώσουν από τους τζιχαντιστές αλλά και από τις αεροπορικές επιδρομές αμερικανικών και κυβερνητικών αεροσκαφών, για να γλιτώσουν βασικά από την πείνα, καταγγέλλουν ότι μετά την αποχώρησή τους όχι απλώς κρατήθηκαν αλλά βασανίστηκαν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here